piątek, 5 października 2018

Makaron zapiekany z jabłkami

Wariacji z udziałem jabłek ciąg dalszy. Nigdy nie sadziłam, że nadejdzie ta chwila, kiedy szarlotek i jabłeczników zaczniemy mieć już dość. Jabłek wciąż jednak wydaje się nie ubywać więc dziś postanowiłam zaserwować zapiekankę … z jabłkami oczywiście. Słodka i syta zapiekanka doskonale spełni funkcję deseru, ale ja przygotowałam ją jako danie obiadowe. Smacznego! 

Makaron zapiekany z serem 

Składniki: 
  • 4 szkl ugotowanego makaronu 
  • 3 jabłka 
  • 3 łyżki płatków owsianych 
  • masło, jogurt, łyżka śmietany 
  • 3 łyżki płynnego miodu 
  • cynamon 

Wykonanie: 

Na gorącą patelnię dać niewielka grudkę masła, wsypać płatki owsiane i cały czas mieszając zrumienić. 

Z obranych ze skórki jabłek usunąć gniazda nasienne, pokroić owoce w cienkie krążki. Ja pokroiłam w cząstki.


Śmietanę ubić z jogurtem i miodem – powinna się lekko spienić. 

Kokilki posmarować masłem (ja użyłam dużej formy żaroodpornej do zapiekania), posypać częścią zrumienionych płatków, na spodzie ułożyć połowę makaronu, a na nim krążki jabłek oprószone cynamonem, na wierzchu dać pozostały makaron. 

Całość lekko ucisnąć, wyrównać powierzchnię, zalać spienioną śmietanę ubitą z jogurtem i miodem, wierzch pokryć kawałkami masła i pozostałymi, zrumienionymi płatkami. 




Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 20-25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz