niedziela, 9 grudnia 2018

Muffiny czekoladowo-piernikowe

Święta to dla mnie (i zapewne dla każdego łasucha) wyjątkowo czas. Wówczas mój dom zaczyna pachnieć cynamonem i przyprawami korzennymi, a aromat czekolady staje się niemal namacalny. Co roku rozszerzam ofertę świątecznych, słodkich propozycji, dlatego już teraz przetestowałam kilka nowych przepisów. Ten, zamieszczony poniżej, okazał się być prawdziwym strzałem w dziesiątkę, a miękkie, aromatyczne muffiny zagoszczą na waszych stołach zapewne nie tylko zimowa porą. Smacznego! 


Muffiny czekoladowo-piernikowe 

Składniki: 
  • 150 g mąki 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (ja dałam specjalną przyprawę do piernikowych muffinek, zakupioną w Biedronce) 
  • ½ łyżeczki sody 
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 120 g masła 
  • 50 g gorzkiej czekolady 
  • 40 g kakao 
  • 2 jajka 
  • 140 g cukru 
  • 150 g naturalnego jogurtu 
Dekoracja (opcjonalnie):
  • 150 g białej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka masła
  • kilka orzechów ziemnych


Wykonanie: 

Masło gotujemy z czekoladą, cukrem i kakao. Studzimy, wbijamy jajka, mieszamy. 


Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem i przyprawami. 


Dodajemy porcjami jogurt i mokre składniki. Krótko mieszamy. 


Porcje ciasta wkładamy do foremki na muffiny (wyszło mi 12 muffinek).  Pieczemy ok. 20 min w 180 st.C. 




W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę i masło. Wykładamy na muffinki. Posypujemy posiekanymi orzechami, kawałkami czekolady i żurawiną. Ja jednak ograniczyłam się tylko do posypania muffinek cukrem pudrem

2 komentarze:

  1. Takie muffinki to bym zjadła! Koniecznie muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. To jeden z najlepszych przepisów, jakie mam.

      Usuń