Lubię smak czekolady i ciasta czekoladowe. Często wykorzystuje je jako podstawę dla innych ciast, przekładam kremem, dżemem lub z ciast tych tworzę jedną z warstw. Czasami jednak mm ochotę n najprostszą wersję takiego ciasta, ewentualnie oblaną gorzką czekoladą. Murzynek sprawdza się jednak nie tylko wtedy, kiedy ja i moja rodzina mamy ochotę na coś słodkiego, ale również wtedy, kiedy z niespodziewaną wizytą wpadaj goście.
Murzynek
Składniki:
- 250 g margaryny
- 1 ½ szkl cukru
- 4 łyżki kakao
- ½ szkl wody
- 4 żółtka i 4 białka
- 2 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bakalie
Wykonanie:
W
rondelku rozpuścić margarynę z cukrem i kakao, następnie dodać wodę i
energicznie mieszając ugotować. Z tak wytworzonej masy odlać ½ szkl na
polewę (ja jednak nie odlewam, polewę robię z gorzkiej czekolady z
dodatkiem śmietanki). Resztę ostudzić.
Dodawać powoli żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, zmieszać z ciastem.
Przelać do okrągłej tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec 50 minut w 180 st.C.
Po upieczeniu polać pozostałą polewą czekoladową i posypać bakaliami. Ja bakalie zamoczyłam wcześniej w wodzie, następnie po jej odlaniu oprószyłam mąką i dosypałam do ciasta. Na polewę wysypałam natomiast wiórki kokosowe. Smacznego!
Dodawać powoli żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, zmieszać z ciastem.
Przelać do okrągłej tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec 50 minut w 180 st.C.
Po upieczeniu polać pozostałą polewą czekoladową i posypać bakaliami. Ja bakalie zamoczyłam wcześniej w wodzie, następnie po jej odlaniu oprószyłam mąką i dosypałam do ciasta. Na polewę wysypałam natomiast wiórki kokosowe. Smacznego!
To jedno z moich ulubionych ciast ;)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam. W każdej wersji!
Usuń