czwartek, 20 grudnia 2018

Ekspresowe pierniczki

Święta nie mogą obyć się bez pierniczków – drobnych słodkości, które (nie zawsze) mają szansę doczekać do świątecznego ranka i stanowią wspaniałą przekąskę na bożonarodzeniowy wieczór przy książce. Zwykle wypiekam pierniczki dużo wcześniej, żeby leżąc w metalowej puszce nabrały odpowiedniej miękkości, ale w tym roku z uwagi na dodatkowe zajęcia, dopiero teraz znalazłam na to czas. Sięgnęłam zatem po przepis na pierniczki ekspresowe, którym wystarczy jedna noc leżakowania, by rozpływały się w ustach! 

Ekspresowe pierniczki 

Składniki: 
  • 3 i ¾ szklanki mąki 
  • 250 g miodu 
  • 100 g masła 
  • 2 jajka 
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika 
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 
  • lukier lub polewa do dekoracji 

Przygotowanie: 

Masło roztop w rondelku. Dodaj miód i cukier. Zdejmij z ognia. Wystudź. 

Z pozostałych składników wyrób ciasto, dodaj masło z cukrem i miodem. Wstaw na godzinę do lodówki. 

Po schłodzeniu podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na placek. Wytnij kształty za pomocą foremek. 



Piecz w temperaturze 180 st.C około 15 min. Ozdób lukrem, ucierając sok z cytryny z cukrem pudrem. 




2 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam pierniczków, a to błąd, bo zjadam je chętnie, zatem czas w końcu zrobić samemu !

    OdpowiedzUsuń