Czy są tu miłośnicy pierniczków? Ja uwielbiam je o każdej porze roku, ale rzeczywiście, w okresie przedświątecznym smakują najlepiej! Te, które dziś Wam proponuję, są wyjątkowo miękkie i puszyste i radzę upiec je z podwójnej ilości składników, bo na pewno nie doczekają do świąt.
Świąteczne puszyste pierniczki
Składniki:
- 1 i 1/4 szkl mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szkl cukru
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- po 1 płaskiej łyżeczce: cynamon, gałka muszkatołowa, przyprawa do piernika
- szczypta soli
- 50 g masła/margaryny
- 2 łyżki maślanki
- 1 łyżka mleka
- 1 szt jajko
Wykonanie:
Sypkie składniki przesiewamy ze sobą. Masło roztapiamy, lekko studzimy.
Do roztopionego masła dodajemy maślankę, mleko oraz jajko, roztrzepujemy.
Wlewamy do sypkich składników, zagniatamy gładkie ciasto.
Zawijamy w folię, odstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki.
Po tym czasie formujemy kule wielkości orzecha, pieczemy 10-11 minut w 180C. Studzimy i lukrujemy.
Pięknie się prezentują!
OdpowiedzUsuńI są naprawdę pyszne!
Usuń