Pogoda za oknami kapryśna, ale lato ma swoje prawa. Mimo zmiennej aury udało się wreszcie w sobotę dokończyć zbiory porzeczek i przerobić je na pyszne dżemy.
Trochę owoców pozostało niezagospodarowanych, postanowiłam zatem zrobić własną wariację ciasta, które według przepisu ma nadzienie wiśniowo – jagodowe. Powstał niezwykle kruchy i aromatyczny deser, idealny na popołudnie spędzone z książką.
KRUCHY TORCIK
Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- kostka masła roślinnego,
- 1 i ½ szkl cukru pudru (ja dodałam nieco mniej),
- 3 żółtka,
- cukier waniliowy,
- 2 szklanki wydrążonych odsączonych z nadmiaru soku wiśni,
- szklanka przebranych jagód – za zamiast jagód i wiśni dodałam 2 szklanki obranych porzeczek
- tłuszcz do wysmarowania formy.
Wykonanie:
Przesianą mąkę, połowę cukru pudru i masło siekamy. Gdy wytworzy się drobna kruszonka, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto Jeśli będzie zbyt ścisłe, dodajemy 1-2 łyżek kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka, zawijamy w folię, wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny.
Z wychłodzonego ciasta odkrawamy 1/5, ponownie wkładamy ciasto do lodówki, pozostałe ciasto rozwałkowujemy na spód przygotowanej dużej tortownicy i od razy wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na ok. 25 min. Zrumienione wyjmujemy, odstawiamy do wychłodzenia.
Na cieście rozprowadzamy owoce, przykrywamy ubitą na sztywno pianą z reszty cukru oraz białek i posypujemy utartym na tarce o dużych oczkach ciastem. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika nastawionego na 160 st. C i pieczemy, aż wierzch ciasta lekko się zrumieni.
SMACZNEGO!
Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam - jest szybki i tani, ale przede wszystkim pyszny!
UsuńPrzepięknie się ten torcik prezentuje, tak elegancko, z obietnicą słodyczy z kwaśną nutką. :)
OdpowiedzUsuńBookendorfina
Jest naprawdę przepyszny - polecam!
Usuń