Tym przedświątecznym okresie, dom wypełniają korzenne nuty, które uwielbiam. Cynamon, imbir, goździki – to wszystko kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, rodzinną atmosferą, książką czytana pod kocem i … piernikiem. Piernik właśnie często gości na moim stole, nie tylko w święta, choć nie da się ukryć, że wtedy smakuje najwspanialej. Dziś nowy przepis na piernik, który okazał się być przepysznym dodatkiem do niedzielnej kawy. Choć w przepisie jest przełożony konfiturą, ja w przedświątecznej wersji z niej zrezygnowałam. W Święta z pewnością się pojawi. Smacznego!
Piernik z konfiturą śliwkową w polewie czekoladowej
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 250 g cukru,
- 2 jajka,
- 3 łyżki kakao,
- bakalie,
- 1 opakowanie przyprawy do piernika,
- 1 szkl mleka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżek konfitury śliwkowej
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Żółtka jaj oddzielić od białek. Masło roztopić i ostudzić, następnie ubić z żółtkami i 125 g cukru.
Pozostały cukier (125 g) zagotować z 1/3 szkl wody. Białka ubijać, dodając gorący syrop cukrowy, aż do uzyskania sztywnej piany.
Do piany z białek dodawać kolejno mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawę do piernika.
Następnie dodać masło ubite z żółtkami i cukrem. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na końcu dodać rozdrobnione, oprószone mąką bakalie i ponownie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec przez godzinę w temp. 160-170 st.C
Ostudzony piernik przekroić wzdłuż na pół. Posmarować konfitura śliwkową, ponownie złożyć i oblać czekoladowa polewą.
Ale pycha! I całkiem nietrudny ten przepis wydaje się być :)
OdpowiedzUsuńPiernik jest przepyszny i naprawdę bardzo prosto się go robi. No i zawsze wychodzi.
UsuńSzybko do zrobienia no i pyszny
OdpowiedzUsuń