Choć zazwyczaj piekę ciasta bez masy: babki czy murzynki, a także jabłeczniki czy serniki (na takie słodkości jest u mnie największe zapotrzebowanie), to czasami przychodzi mi ochota, by zaszaleć z kremami i warstwami. Szczególnie, kiedy mają zjawić się goście, a doskonale wiem, że są prawdziwymi łasuchami. Przypominają mi się wówczas czasy, kiedy przy wspólnym stole zasiadali też dziadek z wujkiem, znani z zamiłowania do słodyczy. 
Podany poniżej przepis nieco zmodyfikowałam, dodałam bowiem dżem z porzeczek (może być również z wiśni), którym posmarowałam jeden z placków. Sprawił, że ciasto nabrało charakteru i przełamał słodki smak kremu. Smacznego! 
Góralski przekładaniec 
Ciasto: 
- 50 dag mąki,
 - pół szkl cukru,
 - 2 jaja,
 - łyżka sody,
 - pół szkl miodu,
 - 15 dag margaryny
 
Masa: 
- pół szkl kaszy manny
 - pół litra mleka
 - kostka masła
 - 1 szkl cukru pudru
 - kwasek cytrynowy
 - olejek migdałowy i arakowy,
 - łyżka kakao
 
Wykonanie: 
W rondelku rozpuścić na małym ogniu margarynę z miodem. Do przestudzonej masy dodawać mąkę wymieszaną z sodą, ubite na parze jajka oraz cukier, po czym zagnieść ciasto (jeśli zagniata się z trudem, dodać łyżkę gęstej śmietany). 
Gotowe ciasto podzielić na cztery części, każdą z nich jak najcieniej rozwałkować, przełożyć na prostokątną blaszkę i piec 5 min w nagrzanym piekarniku.
Kaszę ugotować na gęsto i ostudzić. Masło ucierać z cukrem, powoli dodając kaszę.
Kaszę ugotować na gęsto i ostudzić. Masło ucierać z cukrem, powoli dodając kaszę.
Podzielić masę na połowę. Do jednej części dodać kwasek cytrynowy i olejek migdałowy, do drugiej-olejek arakowy i kakao. Przełożyć placki na przemian dwoma masami (ja zrobiłam 1 warstwę dżemu).





Skosztowałabym kawałek, wygląda luksusowo ;)
OdpowiedzUsuńOj, jest luksusowy i pyszny, a jednak prosty w wykonaniu:-)
Usuń