czwartek, 8 listopada 2018

Góralski przekładaniec

Choć zazwyczaj piekę ciasta bez masy: babki czy murzynki, a także jabłeczniki czy serniki (na takie słodkości jest u mnie największe zapotrzebowanie), to czasami przychodzi mi ochota, by zaszaleć z kremami i warstwami. Szczególnie, kiedy mają zjawić się goście, a doskonale wiem, że są prawdziwymi łasuchami. Przypominają mi się wówczas czasy, kiedy przy wspólnym stole zasiadali też dziadek z wujkiem, znani z zamiłowania do słodyczy. 

Podany poniżej przepis nieco zmodyfikowałam, dodałam bowiem dżem z porzeczek (może być również z wiśni), którym posmarowałam jeden z placków. Sprawił, że ciasto nabrało charakteru i przełamał słodki smak kremu. Smacznego! 

Góralski przekładaniec 

Ciasto: 
  • 50 dag mąki, 
  • pół szkl cukru, 
  • 2 jaja, 
  • łyżka sody, 
  • pół szkl miodu, 
  • 15 dag margaryny 

Masa: 
  • pół szkl kaszy manny 
  • pół litra mleka 
  • kostka masła 
  • 1 szkl cukru pudru 
  • kwasek cytrynowy 
  • olejek migdałowy i arakowy, 
  • łyżka kakao 


Wykonanie: 

W rondelku rozpuścić na małym ogniu margarynę z miodem. Do przestudzonej masy dodawać mąkę wymieszaną z sodą, ubite na parze jajka oraz cukier, po czym zagnieść ciasto (jeśli zagniata się z trudem, dodać łyżkę gęstej śmietany). 

Gotowe ciasto podzielić na cztery części, każdą z nich jak najcieniej rozwałkować, przełożyć na prostokątną blaszkę i piec 5 min w nagrzanym piekarniku.


Kaszę ugotować na gęsto i ostudzić. Masło ucierać z cukrem, powoli dodając kaszę. 



Podzielić masę na połowę. Do jednej części dodać kwasek cytrynowy i olejek migdałowy, do drugiej-olejek arakowy i kakao. Przełożyć placki na przemian dwoma masami (ja zrobiłam 1 warstwę dżemu). 




2 komentarze:

  1. Skosztowałabym kawałek, wygląda luksusowo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, jest luksusowy i pyszny, a jednak prosty w wykonaniu:-)

      Usuń