piątek, 14 września 2018

Ryżowa sałatka z groszkiem i szynką

Są takie dni, kiedy miotając się pomiędzy zadaniami do wykonania, nie mamy czasu gotować, sięgamy zatem po dania na wynos lub gotowe mrożone produkty. Nie przepadam za tego rodzaju półśrodkami, dlatego nawet kiedy nie mam zbyt wiele czasu, bądź też wyjście z domu na większe zakupy wiązałoby się z oderwaniem od bieżącej pracy, sięgam po sprawdzony przepis na sałatkę, którą można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło (choć ja zdecydowanie wolę wersję na ciepło). Sałatka może być tzw. przeglądem lodówki, można zatem dodać do niej na przykład paprykę. Smacznego! 


Ryżowa sałatka z groszkiem i szynką 

Składniki: 
  • szklanka ryżu 
  • szklanka mrożonego lub świeżego groszku (ja najczęściej sięgam po groszek w puszce) 
  • 4 plastry chudej szynki 
  • cebula 
  • duży ząbek czosnku 
  • 2 łyżki natki pietruszki 
  • 2 łyżki oleju 
  • łyżka soku z cytryny 
  • sól, pieprz, papryka chili 


Wykonanie: 

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie w proporcjach 4 objętości wody na 1 objętość ryżu (około 12 minut). Na rozgrzanej patelni podsmaż na oleju posiekaną cebulę zgnieciony czosnek oraz szynkę pokrojoną w paski. Dodaj groszek i całość smaż ok.10-15 minut. 

Dodaj ugotowany ryż i smaż na małym ogniu (możesz podlać odrobiną wody, aby danie nie było suche). Dopraw, posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło lub na zimno.


4 komentarze:

  1. jadłam kiedyś taką sałatkę :) jest świetna! <3
    pozdrawiam

    mojaszafamodnaszafa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sałatki ryżowe! :)
    Na pewno skorzystam z przepisu.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń