czwartek, 28 listopada 2019

Jola Caputa "Przepisy Joli. Złote przeboje"

Tytuł: Przepisy Joli. Złote przeboje 
Autor: Jola Caputa 
Wydawnictwo: Edipresse Książki 


Gotowanie, po latach bycia passe i odżegnywania się od tej czynności na rzecz jadania w restauracjach czy korzystania z gotowych dań, znów staje się modne. Przysłużyły się temu zarówno programy kulinarne, jak i moda na rzeczy „homemade”. Na tej fali powstało wiele poradników kulinarnych, w mniejszym lub większy stopniu inspirujących do samodzielnego przygotowania posiłków. 

Jedną z takich książek kucharskich, która nie tylko inspiruje, ale pozwala zamienić każdą próbę przygotowania danego dania w sukces, jest opublikowana nakładem Wydawnictwa Edipresse Książki pozycja pt. „Przepisy Joli. Złote przeboje”. Książka zawierająca najlepsze przepisy Joli Caputy, jest prawdziwą skarbnicą przepisów na proste, ale wybornie smakujące dania, który potrafi przyrządzić każdy, niezależnie od doświadczenia na tym polu. Autorka sięgnęła po przepisy, które zyskały największą popularność w sieci, co do których czytelnicy bloga wypowiedzieli się entuzjastycznie – te opinie również zostały zamieszczone w książce. Jak sama autorka przyznaje, wybór internautów pokrywa się z doświadczeniem autorki, a owe przepisy i potrawy przygotowane na ich podstawie Caputa nazywa „kulinarnymi hitami”. 

Po książkę Joli Caputy sięgnąć mogą wszyscy, niezależnie od wieku, płci czy upodobań smakowych, każdy bowiem znajdzie tu coś dla siebie. Prostota wykonania, ograniczona ilość składników oraz dokładna instrukcja jak daną potrawę przyrządzić, opatrzona zdjęciem – to wszystko sprawia, że nasz kulinarny eksperyment nie może się nie udać, nawet jeśli do tej pory jedyne, co potrafiliśmy przygotować, to woda w czajniku. 

Publikacja została podzielona na sześć części, które umożliwiają nam nie tylko ułożenie menu dla rodziny na cały tydzień, ale też uraczenie gości pysznym deserem i / lub nalewką. Znalazło się tu również miejsce na sprawdzone przetwory, które pozwolą nam urozmaicić zimowe posiłki i zachować nieco lata w słoiku. Pierwsza część książki, to propozycje smakowitych przystawek, które jednak mogą funkcjonować bądź jako samodzielne dane, bądź też jako jeden ze składników dania głównego – znajdziemy tu m.in. przepis na sajgonki czy frytki z cukinii. Wśród propozycji dań obiadowych znajdzie się zarówno coś dla miłośników zup (np. tradycyjna pomidorowa z ryżem czy ogórkowa), jak i propozycje dań drugich (np. kluski leniwe, pierogi ruskie, fasolka po bretońsku czy łazanki z kiszoną kapustą). Dla tych, którzy lubią sałatki i surówki, Jola Caputa podaje przepis m.in. na najszybszą sałatkę z brokułem czy sałatkę z pora. 

Znalazło się też coś dla łasuchów (przyznam, że od tego zaczęłam przeglądanie książki), czyli propozycje słodkich ciast i deserów. Wśród proponowanych specjałów są zarówno ciasta i ciasteczka, jak i naleśniki. Wielbicielom przetworów (zarówno ich robienia, jak i degustowania) autorka proponuje dżem śliwkowy, domowy ketchup i majonez czy też buraczki na zimę, zaś koneserzy alkoholi przyrządzić mogą słodziutką kukułkę czy cytrynówkę. 

Podane przepisy przeplatane są cennymi radami autorki, pozwalającymi uniknąć kulinarnych porażek i zachęcającymi do samodzielnego przygotowania posiłków dla rodziny. Wszystkie zebrane przez Caputę przepisy oferują nam smaki, jakie znamy z dzieciństwa – to kuchnia naszych mam i babć, pozbawiona półproduktów, prosta, ale treściwa i po prostu pyszna. Odkrycie tych smaków lub ich przypomnienie, to prawdziwa kulinarna przygoda!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz