niedziela, 20 lipca 2014

Słodki podwieczorek; Ucierane ciasto z borówkami i malinami by Katarzyna Michalak

W niedzielny poranek, inspirowana powieścią „Przepis na szczęście” postanowiłam upiec szybkie ciasto ucierane. Zamiast borówek i malin użyłam zrywane wczoraj wieczorem wiśnie i czarne porzeczki. Szkoda, że wcześniej nie próbowałam z truskawkami.

fot. J.Gul


Składniki:
  • 200g masła,
  • 200g drobnego cukru,
  • 4 jajka,
  • 200g mąki pszennej,
  • 60g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 500g owoców

 
fot. J.Gul


Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem i wanilią lub cukrem waniliowym. Ucierając, dodajemy po jednym jajku, następnie ocet. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, aż powstanie gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem i przekładamy masę. Na cieście układamy owoce (tym razem wykorzystałam czarne porzeczki i wiśnie).

fot. J.Gul


Ciasto jest niezwykle lekkie i umiarkowanie słodkie – w sam raz na popołudniowa sesję z kawa i …książką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz