piątek, 13 maja 2016

Joanna Drzazga, Gosia Wieruszewska „Pysznie dla rodziny i przyjaciół”

Autor: Joanna Drzazga, Gosia Wieruszewska
Wydawnictwo: MUZA SA


Pod nasze strzechy wróciła moda na przyjęcia organizowane w domu, tzw. domówki. Lata jadania w restauracjach, uważane jednocześnie za pewien wyznacznik statusu materialnego, mniej lub bardziej udane eksperymenty kolejnych szefów kuchni – to wszystko już za nami. Zaczynamy doceniać domową kuchnię, ale jednocześnie udowadniamy, że wcale nie musi być ona tłusta i nudna.

O tym, jak wspaniałą zabawą może być gotowanie dla rodziny i przyjaciół, jak sprawnie przygotować domowe przyjęcie, a co najważniejsze – co podać, by spotkanie stanowiło nie tylko wydarzenie towarzyskie, ale i prawdziwą ucztę dla zmysłów, dowiemy się z poradnika Joanny Drzazgi i Gosi Wieruszewskiej. Opublikowana nakładem wydawnictwa Muza książka „Pysznie dla rodziny i przyjaciół”, to ponad sto przepisów na przystawki, dania główne i smaczne desery, ale przede wszystkim to trzydaniowe zestawy, które zdejmują z naszych barek decyzje dotyczące komponowania menu na proszony obiad. W tej wyjątkowej książce kulinarnej znajdziemy dania o różnym stopniu trudności wykonania, dzięki czemu sięgnąć po nią może debiutant kulinarny, jak i osoba biegła w przygotowywaniu smacznych posiłków cieszących podniebienie. 


Przed przystąpieniem do gotowania możemy zapoznać się ze wskazówkami autorek dotyczącymi zakupów i najważniejszych produktów oraz krótkim instruktażem obejmującym m.in. przygotowanie mięsa czy warzyw. Wszystkie przepisy zawarte w książce są opracowane w wersji dla sześciu osób, zaś każdy z nich zawiera informację, kiedy rozpocząć przygotowania kolejnego dania tak, by właściwie rozplanować pracę i cieszyć się posiłkiem wraz z gośćmi, a nie opuścić towarzystwo, by w ostatniej chwili kończyć gotowanie. Zamieszczone infografiki zawierają cenne informacje dotyczące pracy nad danym daniem oraz zakupu niezbędnych produktów. Karty proponowanych zestawów zawierają również informacje dotyczące czasu przygotowania poszczególnych potraw oraz rady odnoszące się do konkretnych posiłków. 

Kolejne zestawy rozbudzą nasz apetyt proponując egzotyczną zupę z dyni z aromatycznym imbirem i kolendrą, sałatę z fetą, carpaccio z warzyw korzeniowych, pieczone udka kaczki z czerwoną kapustą czy kotleciki jagnięce z kuskusem. Każdy doceni gorące curry z jagnięciny i mango, a podniebienie pieścić będzie cielęcina w białym sosie. Również wielbiciele słodkich deserów znajdą coś dla siebie, uwiedzie ich bowiem wykwintna gruszka w winie, zaś wyjątkową atmosferę oczekiwania pozwoli zbudować ciasto na Trzech Króli. Odświeżenie przyniesie sernik Melisy bądź tarta cytrynowa, a miłośnicy czekoladowych szaleństw … oszaleją na punkcie tarty czekoladowej i czekoladowych babeczek. Już teraz można skorzystać z dostępności rabarbaru i przygotować pyszną kruszonkę z rabarbarem, zaś „kruche ciasteczka milionera” pozwolą nam poczuć się jak milion dolarów!


Książka „Pysznie dla rodziny i przyjaciół” jest gwarancją udanej kulinarnej uczty – możemy wybierać z niemal trzydziestu gotowych zestawów, zgodnie z naszymi i naszych gości preferencjami smakowymi. Dzięki wielu przyprawom, które są obecne w przepisach, przygotowane potrawy będą aromatyczne i wyraziste, gwarantując przeżycie prawdziwej kulinarnej przygody. Dopełnieniem tej smakowitej publikacji jest staranna szata graficzna oraz cudowne zdjęcia, które stanowią zaproszenie do iście królewskiej uczty!


2 komentarze:

  1. Talentu kulinarnego nie mam, ale dzięki tego typu książkom coś mi się w końcu udaje :D
    Pozdrawiam serdecznie ;*
    http://ravenstarkbooks.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej książce znalazłam sporo zestawów, które znajomi powinni pokochać. Zabieram się za testowanie:-)

      Usuń