wtorek, 6 czerwca 2017

Ewa Hangel "Vege kociołkowanie. Sprawdzone przepisy”

Autor: Ewa Hangel
Wydawnictwo: Studio EMKA


Od czasu do czasu warto oderwać się od pracy oraz od codziennych obowiązków i odpocząć. Badania jednak pokazują, że coraz mniej doceniamy nasz czas wolny, coraz gorzej wychodzi nam relaks i wykorzystywanie weekendów czy urlopu na regenerację sił. Tymczasem, to uzupełnienie zapasów energii, zarówno fizycznej, jak i psychicznej jest nam niezbędne do tego, by utrzymać równowagę oraz dobre zdrowie. 

Zatem, celebrując czas wolny, warto oddać się swojej pasji lub po prostu spotkać z przyjaciółmi. Jeśli dodatkowo lubimy gotować, możemy wykorzystać ten fakt, przygotowując dla naszych bliskich smaczny posiłek, a jeszcze lepiej … kociołek. W takim pikniku czy ogrodowym przyjęciu nie chodzi bowiem o to, by się napracować, ale by wykorzystać jak najlepiej dostępne produkty i przyrządzić z nich pyszne, proste dania. Tu nie ma mowy o ryzyku, kociołkowe wspaniałości przygotować może nawet osoba, które nie czuje się biegła w sztuce kulinarnej. 

O filozofii biesiadowania przy ognisku, o pokonywaniu kulinarnej nudy oraz o wersji vege dotychczasowych dań, pisze Ewa Hangel, w swojej książce „Vege kociołkowanie. Sprawdzone przepisy”. Opublikowana nakładem Wydawnictwa Studio Emka książka, to nie tylko sposób na szybki i pyszny obiad, ale i odpoczynek w doborowym towarzystwie. Kto wie, może kociołkowanie stanie się nasza życiową filozofią? Książkę docenią nie tylko smakosze czy osoby profesjonalnie zajmujące sie gotowaniem, ale wszyscy lubiący dobrą zabawę i towarzystwo bliskich. Warto również wciągnąć ich w przygotowania, a zanim w kociołku zaczną dziać się kulinarne cuda, wykorzystać ten czas na rozmowę, której w naszym życiu jest niestety coraz mniej.

W kolejnych rozdziałach książki Ewa Hangel przybliża nam ideę biesiadowania przy ognisku, kreśli również kilka słów o samym kociołkowaniu. Zachęca do rezygnacji (przynajmniej na kilka dni) z mięsa i podkreśla wagę odpowiedniego doboru wrzucanych do kociołka składników, które dadzą nam siłę do zmagań z codziennością. Dowodzi ponadto, jak wielki wpływ na nasze zdrowie mają przyprawy oraz warzywa, poleca także zakupy na lokalnych targach. Zachęca również do nadania swojemu życiu odrobiny pikanterii, czyli … do używania papryki. Przede wszystkim jednak prezentuje przepisy, na takie smakowite kociołkowe dania, jak bakłażan z pomidorami na ostro, zielony groszek z ziemniakami po grecku, duszone ziemniaki z bakłażanem, czosnkiem i małym rodzynkiem, a także paella z warzywami. To zaledwie namiastka specjałów prezentowanych przez autorkę – także w wersji dla osób na diecie lub chorych na cukrzycę. 

Dobór treści, ale przede wszystkim pobudzające wyobraźnię i ośrodek głodu przepisy na smaczne i zdrowe dania, sprawiają, że książka Ewy Hangel warta jest polecenia. W „Vege kociołkowaniu” nie ma wymyślnych składników, wszystko oparte jest na warzywach i przyprawach dostępnych na lokalnym targu. Powracamy do natury, do niczym nie skażonych smaków oraz do filozofii biesiadowania. To sprawia, że książkę powinno się przepisywać jako lekarstwo zarówno przeciwko przetworzonej żywności, jak i przeciwko zmęczeniu oraz nadmiernemu napięciu. Kociołek, znajomi i przepisy Hangel – czy można chcieć więcej?

2 komentarze:

  1. Biesiadowanie nie jest mi bliskie, ale proste przepisy na dania jarskie chętnie sprawdzę.

    OdpowiedzUsuń