czwartek, 20 lipca 2017

Camille Depraz "Dania z drobiu"

Autor: Camille Depraz
Wydawnictwo: Jedność



W ferworze pracy, rozlicznych obowiązków, przestajemy cieszyć się wieloma rzeczami. Jadamy szybko i niezdrowo, koncentrujemy się nie na smaku potraw, nie na ich zapachu czy wyglądzie, ale na samym zdobyciu pożywienia. Istniejąca od kilku lat moda na gotowanie ma szanse zmienić to podejście, zaś przygotowanie potraw i delektowanie się nimi może stać się częścią naszej codzienności. Gotowane w domu wcale nie jest bowiem tak czasochłonne, jak się wydaje, nie jest również tak skomplikowane. Szczególnie, że na rynku jest mnóstwo książek kucharskich, które pozwalają nam wspiąć się na wyżyny sztuki kulinarnej nawet wtedy, kiedy naszym dotychczasowym osiągnięciem było zagotowanie wody.

Jedną z takich pozycji, która umożliwia nam przygotowanie szybkich i smacznych dań z drobiu, jest opublikowana nakładem wydawnictwa Jedność książka „Dania z drobiu”, autorstwa Camille Depraz. To jedna z kilku książek serii, która oparta została na formule „3 do 5 składników i dania gotowe w 15 minut”, co pozwala zaoszczędzić zarówno pieniądze, jak i czas, bez straty dla smaku i wyglądu potrawy. To książka adresowana zarówno dla tych, którzy są biegli w sztuce kulinarnej – być może odnajdą tu inspirację, jak i dla tych, którzy w kuchni stawiać będą pierwsze kroki.


Starannie wydana książka kucharska pobudza apetyt wspaniałymi zdjęciami, zachęcającymi nie tylko do spróbowania proponowanych potraw, ale i do ich własnoręcznego przyrządzenia. Pięćdziesiąt pięć prostych i tanich przepisów na bazie drobiu daje niezliczone możliwości wyboru oraz modyfikacji potraw i łączenia składników. Wśród proponowanych potraw znajdziemy zarówno codzienne dania z drobiu, które być może znamy z rodzinnego domu, jak i nowe propozycje, które można śmiało zaserwować na eleganckim przyjęciu (jak na przykład kurczak z mango). Propozycje obejmują cztery pory roku, wykorzystują bowiem wiele sezonowych warzyw i owoców. 

Wprowadzając czytelników w świat kuchni, autorka poleca składniki bazowe, które należy mieć w kuchni w zasięgu ręki, aby dania były zawsze udane i by móc błyskawicznie przygotować posiłek. Kiedy już zgromadzimy składniki z podanej przez Depraz listy (znajduje się na niej m.in. olej rafinowany oliwa, mąka pszenna) możemy zaangażować się w tworzenie smacznych posiłków, ku uciesze bliskich nam osób. 


Wśród zgromadzonych przez autorkę kulinarnego poradnika przepisów, znajdziemy takie pyszności, jak nuggetsy z sezamem, kurczak panierowany w płatkach kukurydzianych, indyk z porami czy kurczak w sosie curry (ten przepis zachwycił moją rodzinę). Możemy przygotować również kurczaka z mango, pieczeń z indyka i ziemniaki z czosnkiem oraz delikatną i zaskakującą w smaku sałatkę z kurczaka w sosie curry. To tylko kilka z wielu pysznych dań, na które przepisy znaleźć można w książce „Dania z drobiu”. Dzięki temu, iż mała ilość składników pociąga za sobą prostotę wykonania, oszczędność czasu i pieniędzy, śmiało można eksperymentować z przepisami, wykorzystując te zebrane w książce i – z czasem – tworząc na ich podstawie własne wariacje. Czytelny opis procesu przygotowania i niezbędnych składników, wraz ze zdjęciami potraw, nie pozwala popełnić błędu podczas gotowania, zaś największą nagrodą za włożony wysiłek (choć ten jest niewielki) niech będzie zadowolenie na twarzach domowników i gości oraz puste talerze.

2 komentarze:

  1. ja i gotowanie to dwie sprzeczności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisy sa na tyle proste, a dania tak smaczne, że warto spróbować!

      Usuń