sobota, 29 lipca 2017

Mélanie Martin "Szybkie przekąski"

Autor: Mélanie Martin
Wydawnictwo: Jedność 


Świat coraz bardziej przyspiesza, my zaś jesteśmy uwikłani w różnego rodzaju czasochłonne relacje, obowiązki służbowe pochłaniają nas w coraz większym stopniu, a na dodatek każdego dnia bombardują nas dziesiątki mniej lub bardziej istotnych informacji. Pragnąc zaoszczędzić czas, robimy to kosztem życia rodzinnego i domowych aktywności, a także – niestety – kosztem własnego zdrowia. Mamy zbyt mało ruchu, a na dodatek często omijamy posiłki, rezygnując ze śniadania czy obiadu, w ciągu dnia sięgając po niezdrowe batoniki czy cukierki. Jak temu zaradzić? 

Takie szybkie przekąski z powodzeniem można przyrządzić w domu i to niezależnie od tego, jak mało czasu mamy i w jakim stopniu jesteśmy (lub nie) biegli w sztuce kulinarnej. Przepisy na te szybkie dania znajdziemy w opublikowanej właśnie nakładem Wydawnictwa Jedność książce ”Szybkie przekąski”, autorstwa Mélanie Martin. To jedna z wielu pozycji serii książek kulinarnych przekonujących, że do zrobienia wspaniałych dań wystarczą zaledwie trzy składniki (maksymalnie pięć) i tylko piętnaście minut. 


Dzięki szybkim przekąskom minimalizujemy ryzyko napadu głodu, mamy też pewność, że zostaną one przygotowane ze świeżych składników i będą cieszyć zarówno oczy, jak i podniebienie. W książce znajdziemy propozycje na późne śniadanie (racuszki z syropem klonowym podbiły serca mojej rodziny), na wykonanie szybkich przekąsek – zarówno wówczas, kiedy chcemy zabrać je ze sobą, jak i kiedy potrzebujemy „awaryjnego” dania dla rodziny czy niezapowiedzianych gości, propozycje „na ząb” dla tych, którzy nie przepadają za obciążającymi żołądek potrawami, szereg propozycji na co dzień, pomysły na spotkanie ze znajomymi oraz – coś dla łasuchów – pyszne desery. Dzień możemy zatem zacząć od muffinek z borówkami, jajecznicy z bekonem czy aromatycznych ciastek z rodzynkami. Na lunch lub szybki obiad podać możemy nuggetsy z kurczaka, wykwintne bajgle z białą kapustą i wędzonym łososiem czy pitę z humusem i kurczakiem grillowanym. 


Kiedy nagle dopadnie nas głód, zamiast sięgnąć po kolejny batonik, możemy przekąsić coś lekkiego „na ząb”, sięgając po szaszłyki z kurczaka marynowanego, błyskawiczne ciastka francuskie z serem i makiem, palmiery z tapenadą czy grzanki z serem pleśniowym i miodem. W roli dnia na co dzień doskonale sprawdzą się babeczki z bekonem i serem, tarta z pomidorkami i serem czy makaron z kurczakiem i pieczarkami, a także tortilla z ziemniakami i cebulą. Jeśli natomiast planujemy zaprosić gości, bądź też zjawią się oni niespodziewanie w porze obiadu czy kolacji, warto podać tatar z cukinii i fety, szaszłyki z indyka z cytryną i bazylią oraz pieczeń wieprzową z cebulą karmelizowaną. Podniebienia smakoszy deserów zadowolą natomiast ciasteczka z malinami, ale to panna cotta z czekoladą i mlekiem sprawi, że poczują, czym jest prawdziwa rozkosz. 


Autorka dzieli się z nami nie tylko przepisami, ale wprowadzając nas w tajniki przyrządzania szybkich przekąsek, podaje również listę bazowych składników, które – będąc w zasięgu naszej ręki – umożliwią nam przyrządzenie wszystkich podanych potraw. Całość dopełniają pobudzające apetyt, piękne ich zdjęcia. To wszystko sprawia, że książkę „Szybkie przekąski” warto mieć w swojej kuchni i to niezależnie od tego, jak dotychczas wyglądała nasza przygoda z gotowaniem.

2 komentarze:

  1. Chętnie zajrzę do książki, dzieciaki lubią, kiedy przygotowuję dla nich przekąski, poszukam inspiracji. :)
    Bookendorfina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Szczególnie, że znajdziesz tam nie tylko typowe przekąski, ale z powodzeniem możesz wykorzystać te pomysły i podawać proponowane dania również na szybki obiad:-)

      Usuń