środa, 5 lipca 2017

Renata Czelny-Kawa „Serniki słodkie i wytrawne”

Autor: Renata Czelny-Kawa
Wydawnictwo: Psychoskok


Myśląc o nim, wyobrażamy sobie biały puch, delikatność, wyrafinowaną prostotę i niebiański smak. Niezależnie od tego, czy jest serwowany z rodzynkami, truskawkowym musem, czy podawany w pięciogwiazdkowej restauracji czy w domowym zaciszu, potrafi zwabić swoim zapachem wszystkich, potrafi uwieść i uzależnić. Mowa oczywiście o serniku, czyli najbardziej szlachetnym z ciast.

Sernik to ciasto, którego wykonania wiele osób unika będąc przekonanym, że nie dysponuje wystarczającymi umiejętnościami. Być może również tradycyjny sernik, choć niezwykle smaczny i lubiany, został wyparty przez inne ciasta – przekładane kremami oraz podawane z owocami. Jak odświeżyć wspomnienia o serniku, który znamy z lat dziecinnych? Jak zachwycić rodzinę i znajomych jego nowym wcieleniem? Na to pytanie odpowiedź niesie zbiór przepisów na serniki, autorstwa Renaty Czelny-Kawa. Opublikowana nakładem Wydawnictwa Psychoskok książka kucharska, pt. „Serniki słodkie i wytrawne” to wyjątkowa okazja, by przenieść się do pełnego serników nieba, by nauczyć się przygotowywać wszystkie te specjały, a także tworzyć różnego rodzaju wariacje na ich temat. Po książkę sięgnąć mogą zarówno osoby biegłe w sztuce wypieków, jak i dopiero stawiające w kuchni swoje pierwsze kroki.

Autorka zgromadziła na stronach książki wiele przepisów na serniki, zarówno w ich słodkiej, jak i wytrawnej odsłonie. Wśród tych pierwszych, autorka dzieli się przepisem na serniki słodkie pieczone, jak choćby sernik waniliowy na czekoladowym spodzie, sernik pistacjowy, czy – mój faworyt – sernik amaretto. Znajdziemy tu również przepis na sernik cytrusowy, sernik „Makowa Figa”, sernik retro z musem śliwkowym i porzeczką oraz sernik świąteczny z żurawiną. Wśród serników słodkich na zimno, autorka wymienia między innymi rewelacyjny sternik tiramisu oraz sernik limonowy na zimno z galaretką. 

Zwolenników serników w ich wytrawnej wersji zachwyci z pewnością sernik brokułowy na zimno, ryżowy sernik kalafiorowy z wędzonym łososiem i imbirem oraz sernik ze szpinakiem, dynią i suszonymi pomidorami. Przepisy na wszystkie te serniki opatrzone są kolorowymi zdjęciami, które jeszcze podsycają nasz apetyt zarówno na ich wykonanie, jak i na zjedzenie.

Mimo licznych przepisów na różne rodzaje przepisów, pozycja autorstwa Renaty Czelny-Kawa nie jest jednak tradycyjną książką kucharską. Znajdziemy tu również wspomnienia z sielskiego i pachnącego sernikiem dzieciństwa, historię założenia bloga Raj dla podniebienia oraz … tajemnicę jednej z rodzinnych fotografii. Autorka dzieli się z nami również cennymi radami dotyczącymi istotnych dla udanego wypieku sernika zasad. Stworzyła ona nie tylko książkę kucharską, ale dzięki powrotom do przeszłości, również i my mamy szansę wspomnieć swoje dzieciństwo i – być może – również smak sernika pieczonego przez babcię. Smak, który mamy szanse odnaleźć w przepisach Renaty Czelny-Kawa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz