wtorek, 2 października 2018

Placki z kukurydzą

Czasami nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie wyszukanego obiadu. Tymczasem w domu czeka prawdziwy głodomór, który składa natychmiastowe zamówienie i oczekuje, że niczym w restauracji fast food natychmiast zostanie ono zrealizowane (też tak macie?). W takich chwilach potrzeba szybkiej alternatywy, szybkiego dania, który zaspokoi wybredne podniebienie, a przy tym złożony jest ze składników dostępnych w domu. Tym razem postanowiłam wykorzystać maślankę, której termin do spożycia przypominał, że tak naprawdę nikt u mnie jej nie pija i znalazła się w koszyku tylko za sprawą chwilowego impulsu. Dodałam do tego kukurydzę, którą uwielbiam i którą mam zawsze w zapasie. Wyszły z tego pyszne kukurydziane placuszki, choć z niewielka modyfikacją – nie dawałam mąki kukurydzianej z prostej przyczyny – brak jej było na stanie. Smacznego! 

Placki z kukurydzą 

Ilość: około 12 sztuk malutkich placuszków 

Składniki: 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 2 jajka 
  • 15 dag mąki pszennej i 7 dag kukurydzianej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szklanka maślanki 
  • 3 cebule dymki 
  • Sól, pieprz, olej 

Wykonanie: 

Odsącz kukurydzę, cebulę i szczypiorek z dymki drobno posiekaj. Jajka roztrzep, dodaj maślankę i wymieszaj. 

Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj. Na koniec dołóż przygotowane składniki oraz przyprawy. 



Wymieszaną masę wylewaj partiami na gorący olej i usmaż rumiane placuszki. 





2 komentarze: