niedziela, 16 grudnia 2018

Piernik z konfiturą śliwkową w polewie czekoladowej

Tym przedświątecznym okresie, dom wypełniają korzenne nuty, które uwielbiam. Cynamon, imbir, goździki – to wszystko kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, rodzinną atmosferą, książką czytana pod kocem i … piernikiem. Piernik właśnie często gości na moim stole, nie tylko w święta, choć nie da się ukryć, że wtedy smakuje najwspanialej. Dziś nowy przepis na piernik, który okazał się być przepysznym dodatkiem do niedzielnej kawy. Choć w przepisie jest przełożony konfiturą, ja w przedświątecznej wersji z niej zrezygnowałam. W Święta z pewnością się pojawi. Smacznego!


Piernik z konfiturą śliwkową w polewie czekoladowej 

Składniki: 
  • 400 g mąki pszennej, 
  • 125 g masła, 
  • 250 g cukru, 
  • 2 jajka, 
  • 3 łyżki kakao, 
  • bakalie, 
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika, 
  • 1 szkl mleka, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 5 łyżek konfitury śliwkowej 
  • polewa czekoladowa 

Przygotowanie: 

Żółtka jaj oddzielić od białek. Masło roztopić i ostudzić, następnie ubić z żółtkami i 125 g cukru. 

Pozostały cukier (125 g) zagotować z 1/3 szkl wody. Białka ubijać, dodając gorący syrop cukrowy, aż do uzyskania sztywnej piany. 

Do piany z białek dodawać kolejno mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawę do piernika. 

Następnie dodać masło ubite z żółtkami i cukrem. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. 



Na końcu dodać rozdrobnione, oprószone mąką bakalie i ponownie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec przez godzinę w temp. 160-170 st.C 



Ostudzony piernik przekroić wzdłuż na pół. Posmarować konfitura śliwkową, ponownie złożyć i oblać czekoladowa polewą. 

2 komentarze:

  1. Ale pycha! I całkiem nietrudny ten przepis wydaje się być :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piernik jest przepyszny i naprawdę bardzo prosto się go robi. No i zawsze wychodzi.

      Usuń