sobota, 11 czerwca 2022

Słodki podwieczorek: Szybkie ciasto ucierane waniliowo-kakaowe

Kiedy nagle nachodzi cię ochota na coś słodkiego, albo goście dzwonią, że właśnie są w drodze, to proste i pyszne jednocześnie ciasto będzie idealne do podania na stół. Zawsze wychodzi, a polane polewą czekoladową stanowi prawdziwą rozkosz dla podniebienia. 

Ciasto ucierane waniliowo-kakaowe

Co będzie potrzebne?
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • jajko - 4 sztuki
  • masło - 150 gramów
  • mleko - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżki
  • opcjonalnie - orzechy włoskie - 100 gramów

Wykonanie:
Miękkie masło ucieram razem z cukrem. Gdy stanie się puszyste, dodaję po jednym jajku cały czas ucierając mikserem. Następnie dodaję mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodaję ekstrakt waniliowy.(można również zastąpić go cukrem waniliowym - wówczas mieszamy go ze zwykłym cukrem)
Formę keksową wykładam papierem do pieczenia lub smaruje tłuszczem i wysypuję bułką, następnie wykładam połowę ciasta. 
Do drugiej połowy ciasta dodaję kakao i mieszam dokładnie. Wykładam ciemną część ciasta na jasną i wyrównuję. Można wyłożyć na ciasto orzechy włoskie lub inne bakalie według uznania. Ja jednak wolę to ciasto bez bakalii.
Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut.
Ostudzone ciasto można polać polewą czekoladową i ewentualnie posypać posypką cukrową. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz