poniedziałek, 5 września 2022

Coś na podwieczorek: Ciasto jogurtowe z powidłami śliwkowymi

Dziś niezwykle proste ciasto, które piekłam w niedzielę, w przerwach pomiędzy innymi zajęciami. Jest banalnie proste, zawsze się udaje, a przy okazji doskonale wpisuje się w jesienne klimaty.

Ciasto jogurtowe z powidłami śliwkowymi
Składniki:
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • ok. pół słoika powideł śliwkowych

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Przygotuj formę o wymiarach około 20x30 cm (ja zastosowałam keksówkę), wyłóż ją papierem do pieczenia. 

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek, sól i cukier. W drugiej misce połącz rozmącone jajka, olej i jogurt naturalny. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Nie używaj miksera, wymieszaj wszystko łyżką do połączenia się składników. 



Przełóż cisto do przygotowanej wcześniej formy. Za pomocą łyżeczki nakładaj na powierzchnię ciasta kleksy z powideł śliwkowych. Następnie zanurzając koniec rączki widelca w cieście zakreślaj "esy floresy" tak, aby równomiernie rozprowadzić powidła. Piecz około 35-40 minut. Jeśli - jak ja - używasz keksówki, ciasto wymaga dłuższego czasu pieczenia - około 50-60 minut. 






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz