sobota, 17 września 2022

Coś słodkiego: Cukier lawendowy

Nie przepadam za zapachem lawendy w różnego typu saszetkach czy płynach, za to uwielbiam jej zapach i posmak w potrawach. Dlatego w tym roku, z zebranej w ogrodzie lawendy, postanowiłam zrobić cukier lawendowy, idealny m.in. do lawendowych ciasteczek. Taki cukier, to nic innego, jak cukier z dodatkiem lawendy i może być wykorzystywany jako alternatywa dla cukru waniliowego.

Cukier lawendowy

Składniki:

  • szklanka cukru (biały lub trzcinowy)
  • 3-4 łyżek lawendy (świeża lub suszona)
Wykonanie:
Suszone lub świeże (przeciągnięte palcami, by opadły z łodyżek) kwiaty lawendy mieszamy z cukrem. Wsypujemy do słoika, szczelnie zamykamy. Odstawiamy na mniej więcej tydzień, by cukier przeszedł zapachem kwiatów. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz