sobota, 6 lutego 2016

Opracowanie zbiorowe "Pysznie i zdrowo od rana do wieczora"

Autor: opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: Rebis

Media od lat podsuwają nam nowe diety, rewelacyjne (i rewolucyjne) odkrycia, które mają sprawić, że nasza sylwetka nareszcie nabierze wymarzonych kształtów, a my sami będziemy cieszyć się zdrowiem i witalnością. Wśród szerokiej oferty znajdziemy zatem dietę Cambridge, dietę kapuścianą, dietę Dukana, dietę 1000 kalorii i setki innych, których założenia często wzajemnie się wykluczają. Żeby jednak nie doskwierały nam rożne dolegliwości, zaś nadwaga nie spędzała snu z powiek, wcale nie trzeba pilnować restrykcyjnych diet, głodzić się czy eliminować z menu grup pokarmów. Wystarczy tylko dokonywać właściwych wyborów, sięgać po produkty pełne witamin i mikroelementów oraz łączyć je we wspaniałe posiłki, które cieszą zarówno podniebienie, jak i wzrok.

Jeśli szukamy przepisów na zdrowe i smaczne dania, możemy sięgnąć po książkę, która jest wynikiem wielu kulinarnych spotkań, odbytych na planie programu „Dzień dobry TVN”. Wydawnictwo Rebis przygotowało dla nas specjalną ucztę, dokonując selekcji wszystkich przepisów prezentowanych w programie oraz przedstawiając te najlepsze, które sprawią, że pokochamy gotowanie, docenimy wagę celebrowania posiłków i ich energetyczną wartość. Książka „Pysznie i zdrowo od rana do wieczora” zawiera przepisy na każdy posiłek w ciągu dnia, a pożywne i smakowite dnia dodawać nam będą siły w zmaganiach z wyzwaniami dnia codziennego.
Kokosowa panna cotta z wiśniami
Na łamach książki znajdziemy zatem propozycje na energetyczny poranek – wszak wiadomo, że śniadanie to podstawa, to najważniejszy posiłek dnia, który służy zachowaniu zdrowia. Niezależnie od tego, czy lubimy go zjadać w wersji słodkiej, czy też słonej lub pikantnej, to autorzy książki mają dla nas kilka propozycji. Wielozbożowe pancakes`y z otrębami, miniplacuszki z serka homogenizowanego i kaszy manny, puszysty omlet z jagodami i maślanką czy jajecznica z kaszą gryczaną i oscypkiem – niezależnie od tego, który wariant z wielu przedstawionych na łamach publikacji wybierzemy, to z pewnością czekają nas niezwykłe doznania smakowe. W porze drugiego śniadania, lunchu, bądź też kiedy przychodzi nam ochota na „małe co nieco”, sięgnąć możemy po zdrowe i lekkie przekąski, których przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a które zapobiegną spadkowi energii. Do wyboru mamy między innymi marchewkowe tagiatelle z groszkiem i jajkiem w koszulce, jabłka pieczone przy kominku, sałatkę z pieczonych kolorowych papryk czy kremowy serek z czosnkiem niedźwiedzim i granatem.

Obiad to dla wielu posiłek celebrowany w gronie rodziny, dlatego też musimy szczególnie zadbać o to, by zaspokoił pragnienie i oczekiwania wszystkich, także dodał energii. Zróżnicowane składniki i niezliczone wariacje sprawią, że na naszym stole z pewnością nie zagości nuda, a wszyscy domownicy rozpływać się będą z zachwytu pałaszując dyniowe curry, zimową zupę z marchwi, jabłek i imbiru, pikantnego kurczaka z komosą ryżową czy paprykę faszerowaną mięsem i płatkami owsianymi. 

Granola kokosowo-żurawinowa

Dzień bez deseru dla wielu jest dniem straconym, dlatego też w książce znajdziemy propozycje własnoręcznego przygotowania słodkości, które są dużo zdrowsze i mniej kaloryczne, niż przesłodzone batoniki oferowane w sklepach. Autorzy mają rozwiązanie nawet dla osób, które zmuszone są unikać glutenu – na nich czeka pyszne bezglutenowe ciasto mandarynkowe. Wielbiciele słodkich deserów mogą wybierać spośród kilku propozycji, wśród których znalazły się takie delicje, jak ciasto kokosowo-marchewkowo-morelowe, deser waniliowy z kaszy manny z jagodami karmelizowanymi miodem, dyniowe ciasteczka z żurawiną czy – moje ulubione – truskawkowe tiramisu. Pod wieczór, na pożywną choć lekką kolację możemy spróbować sałatki ze szczawiem i fetą, sałatki z łososiem i truskawkami, pieczonych ziemniaków z kremem z awokado czy pęczotto z burakami i kozim serem.

Ilość przepisów i kombinacji smaków prezentowanych na łamach książki „Pysznie i zdrowo od rana do wieczora” sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Przepisom towarzyszom piękne zdjęcia oraz informacje na temat wybranych składników, zaś twarda oprawa pozwala uchronić książkę przed zniszczeniem. To wszystko sprawia, że publikacja prezentująca najlepsze przepisy programu „Dzień dobry TVN” jest wspaniałym bodźcem do tego, by delektowanie potrawami nie skończyło się tylko na podziwianiu ich na ekranie. Korzyści z nowego menu odczuje nie tylko nasz organizm, ale cała rodzina i przyjaciele – z pewnością pachnące i kolorowe i smakowite dania przyciągać będą wszystkich niczym magnes.



Ps. Obserwujcie uważnie bloga bo już wkrótce kilka moich ulubionych przepisów z książki pojawi się w przestrzeni wirtualnej:-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz