czwartek, 8 listopada 2018

Ciasto makowe „Piegusek”

Czym bliżej jest Świąt, tym częściej sięgam po zimowe smaki i zapachy. W mojej kuchni pojawia się więcej cynamonu, goździków, kardamonu, ale także maku, który kojarzy mi się z wypiekanymi u mnie w domu makowymi roladami. Dziś jednak szybkie ciasto, które nie wymaga pieczołowitego wyrabiania masy makowej – maku tu nie parzymy, nie mielimy, dodajemy sypki. Ciasto robi się niezwykle szybko, a lekko wilgotne (i chrupiące przez ziarenka maku) oraz aromantyczne, idealnie sprawdza się, kiedy nagle goście zapowiadają się z wizytą czy po prostu mamy ochotę na coś słodkiego. Smacznego! 

Ciasto makowe „Piegusek” 

Składniki: 

Na ciasto: 
  • 100 g masła, 
  • 125 g margaryny, 
  • 220 g cukru, 
  • 5 jajek, 
  • 170 g mąki, 
  • 150 g maku, 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • kilka kropli olejku migdałowego 

Na lukier: 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 2 łyżki soku pomarańczowego 


Wykonanie: 

Masło i margarynę stopić, a kiedy przestygną, dodać cukier i ubić. Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Białka ubić na pianę. 

Do ubitej masy żółtkowej dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Całość dokładnie wymieszać i na końcu dodać ubitą pianę z białek i olejek migdałowy. 

Ciasto wylać do formy (keksówka) wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką. Piec ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st.C.


Ostudzone ciasto polać lukrem (cukier puder wymieszać z sokiem pomarańczowym).


2 komentarze:

  1. Wydaje się być ten przepis całkiem nietrudny, a ciasto pyszne! Muszę kiedyś też je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, wykonanie jest banalnie proste, a smak naprawdę wyśmienity:-)

      Usuń