wtorek, 6 listopada 2018

Racuchy na zsiadłym mleku

Często na moim śniadaniowym stole goszczą przetwory mleczne oraz produkty z ich udziałem. Rzadko niestety znajduje czas, by śniadania były uroczyste, by wymagały poświecenia im więcej niż paru minut czasu. Racuchy na zsiadłym mleku to idealny kompromis pomiędzy chęcią zjedzenia powoli śniadania przy własnym stole, a pragnieniem przygotowania czegoś szybkiego i sycącego. 

Placuszki najlepsze są na gorąco, ale śmiało można podać je również na obiad czy deser. Oczywiście, pod warunkiem, że z tego śniadania jakikolwiek racuch pozostanie. Ja serwuje w ulubionej wersji – z cukrem pudrem, ale można podawać je z konfiturą, syropem klonowym, owocami czy popijając pozostałym zsiadłym mlekiem (kefirem). Smacznego! 

Racuchy na zsiadłym mleku 

Składniki: 
  • 200 g mąki, 
  • 1 jajko, 
  • 1 szklanka zsiadłego mleka, 
  • sól, 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • cukier puder do posypania 

Wykonanie: 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać żółtko, zsiadłe mleko, szczyptę soli i wymieszać na gładką masę. Dodać ubitą na sztywno pianę z białka, delikatnie wymieszać. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej i obsmażać z obu stron. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem. 

Uwaga: Zsiadłe mleko można zastąpić kefirem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz