sobota, 15 grudnia 2018

Badi Francesca, Cagnoni Licia "Ciasta i desery"

Tytuł: Słodkości. Ciasta i desery 
Wydawnictwo: Jedność 


Jesteś przekonany, że słodkie wypieki nie są dla ciebie? Potrafisz spalić najprostsze ciasteczka, nie udają się nawet smakołyki z gotowego ciasta francuskiego, a słowa takie jak szpatułka, tarta czy makaroniki budzą twoje przerażenie? Jesteś przekonany, że jedyne co potrafisz w kuchni, to zagotować wodę? Nic bardziej mylnego! Wystarczy tylko odrobina chęci i silnej woli, a także dobra książka, która krok po kroku przeprowadzi cię przez proces przygotowania ciasta, która – dzięki załączonym zdjęciom kolejnych czynności – wyeliminuje ewentualne błędy. 

Taką właśnie książką, swego rodzaju podręcznikiem przygotowywania słodkich wypieków, jest publikacja wydawnictwa Jedność pt. „Słodkości. Ciasta i desery. Szkoła gotowania krok po kroku”. Wsparcie konsultanta, Licii Cagnoni, szefa kuchni instruktora na kursach gotowania, pozwala nie tylko nabyć podstawy, niezbędne do poruszania się w gąszczu przepisów na słodkości, ale także własnoręcznie przygotować dla rodziny i znajomych prawdziwe pyszności. Liczne wskazówki pomagają w domowym zaciszu przygotować mniej lub bardziej skomplikowane ciasta, ciasteczka i słodkie desery, zarówno tym, którzy dotąd taką aktywność omijali z daleka, jak i tym, którzy jeśli chodzi o pieczenie radzą sobie bardzo dobrze, ale wciąż chcą się doskonalić, poznawać nowe przepisy, którzy szukają inspiracji na nowe desery i ciasta. Książka jest doskonałym prezentem, nie tylko dla znajomych, ale również dla siebie, pozwala bowiem odczuć radość płynącą z faktu, że przygotowaliśmy coś własnoręcznie. Radość tym większą, że zapewne wszyscy będą tymi słodkimi smakołykami zachwyceni. 

Książka podzielona jest na cztery części / rozdziały, zaś w pierwszym z nich (od którego warto zacząć lekturę, nawet wówczas, kiedy jesteśmy biegli w sztuce kulinarnej) poznamy tajniki wykonania prostych, bazowych ciast, które pomogą nam uzyskiwać wspaniałe efekty niezależnie od późniejszych modyfikacji czy zastosowania różnego rodzaju mas, polew itp. Nauczymy się zatem robić ciasto kruche, będące podstawa wielu innych ciast, a także ciasto kruche do tarty. Zrobimy ciasto francuskie, ciasto millefoglie z delikatną masą, ciasto biszkoptowe czy pozornie łatwą tartę tatin. To tylko kilka przykładów specjałów, które przygotowane krok po kroku, dokładnie według wskazówek, pomogą nam osiągnąć wspaniałe efekty. 



Część druga książki, smakołyki z pucharka to mnóstwo propozycji na wykonanie kremów, musów, sorbetów i innych słodkości, porcjowanych i podawanych na zimno. Dowiemy się m.in., jak zrobić wyśmienity mus truskawkowy czy deser panna cotta, godny podniebienia największego konesera. Posmakujemy również kremu bawarskiego i karmelowego, zmienimy nieco nasze wyobrażenie o znanym nam budyniu czekoladowym, pokochamy nawet … deserową zupę. 

Rozdział trzeci, przetwory owocowe i słodkości z owocami, umożliwia zgłębienie tajników przygotowania przetworów owoców i ziół. Zanim jednak zaczniemy zamykać pamiątki lata i jesieni w słoikach, dowiemy się, czym jest sterylizacja, a następnie poznamy sekrety przygotowania pachnącej konfitury truskawkowej, nadzienia śliwkowego do biszkoptu galaretki z moreli czy wielu innych wspaniałości. W rozdziale ostatnim znajdziemy z kolei przepisy na pyszne wypieki, staranie wyselekcjonowane przez redakcyjny zespół i opatrzone uwagami dotyczącymi czasu przygotowania oraz pieczenia. 

Zawarte w książce informacje, wskazówki, a także rozwiewające ewentualne wątpliwości zdjęcia, pozwalają nam w zaciszu własnej kuchni doskonalić kulinarne umiejętności i wspinać się na wyżyny kulinarnych dokonań. Zachwyt osób degustujących wypieki będzie – poza przyjemnością płynąca z samego pieczenia – wspaniałą nagrodą za trud włożony w kulinarną pracę!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz