środa, 24 kwietnia 2019

Sernik z serków homogenizowanych

Święta, Święta i po Świętach, co nie znaczy, że minął już czas świątecznych słodkości. Tak naprawdę w tym roku było skromnie – Paweł pracował, więc tak naprawdę wypieki skończyły się na serniku i babce. Odczuwam niedosyt, zatem dziś serwujemy sernik – taki ekspresowy, w tortownicy, z serków homogenizowanych. 


Sernik z serków homogenizowanych 

Składniki na ciasto: 
  • 2 ½ szklanki mąki, 
  • 3/4 kostki margaryny, 
  • ¾ szklanki cukru, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżeczki kakao, 
  • 2 żółtka 

Wykonanie: 

Margarynę stopić i przestudzić. Wszystkie składniki wyrobić razem na kruszonkę. Ciasto podzielić na części: 2/3 oraz 1/3. 


Składniki na masę serową: 
  • 3 serki homogenizowane, 
  • 0,5 szklanki cukru, 
  • ½ kostki margaryny, 
  • 1 budyń śmietankowy, 
  • 2 białka ubite na sztywno 


Wykonanie: 

Margarynę stopić. Mieszamy razem serki, cukier i budyń, dodajemy rozpuszczoną margarynę, na końcu ubite białka. Ja dodałam jeszcze nasączone rodzynki.


Blaszkę o średnicy ok.24 cm wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą (ja zawsze obsypuję wiórkami kokosowymi, aby ładnie pachniało). 

2/3 ciasta wykładamy na tortownicy na spód, następnie na ciasto wylewamy masę serową, przykrywamy resztą (1/3 ciasta). 

Pieczemy ok, 35-40 min w temperaturze 180 st.C. Wyjąć z pieca i dobrze przestudzić przed pokrojeniem. 




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza