piątek, 22 maja 2020

Słodki podwieczorek: Babeczki owsiane z jabłkami i cynamonem

Lubię śniadania na słodko i bardzo często zaczynam dzień owsianką. Lubię też babeczki, zatem – kiedy na wiosnę zaczyna robić się ciepło, ale też na jesienną pluchę – sięgam po antidotum w postaci pachnących cynamonem wypieków. Te babeczki nie wyrastają zbytnio, za to są miękkie, lekko wilgotne i obłędnie pachną. 

Babeczki owsiane z jabłkami i cynamonem 

Składniki: 
  • po 1 szkl płatków owsianych i mąki, 
  • po łyżeczce proszku do pieczenia, cukru waniliowego i cynamonu, 
  • sól, 
  • 1/2 szkl cukru, 
  • 2 jajka, 
  • 3/4 szkl jogurtu, 
  • ½ szkl oleju, 
  • 2 jabłka 
Wykonanie: 

Do jednej miski wsyp suche składniki i wymieszaj. W drugiej połącz ze sobą całe jajka, jogurt i olej. Mokre składniki wlej do suchych. Krótko wymieszaj, aby suche składniki zwilgotniały. 



Jabłka umyj, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ja lubię wyrazisty smak jabłek, więc pokroiłam w kostkę. Dodaj jabłka do ciasta na babeczki. 


Blachę na babeczki wyłóż papilotkami. Łyżką nałóż ciasto do 2/3 wysokości foremki. Piecz 25 minut w 190 st. 






Z podanych proporcji wyszło mi 16 babeczek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz