poniedziałek, 4 maja 2020

Słodki podwieczorek: Czekoladowe muffiny

Czasami nachodzi nas ochota na małe „co nieco”, ale szafki ze słodkimi skarbami świecą pustkami. Co wtedy robić? Można upiec pyszne i mięciutkie muffinki z kawałkami czekolady, które pokochają i maluchy i dorośli. Wykonanie jest banalnie proste, a poza czekoladą zwykle mamy wszystkie składniki w domu. Przygotowanie muffinek zajmie nam nie więcej niż 10 minut, pieczenie około 25 min, zatem w niecałą godzinę możemy zaserwować pyszną, słodką przekąskę, a nasz dom wypełni się zapachem czekolady!

Czekoladowe muffiny 

Składniki: 
  • 30 dkg mąki, 
  • 15 dkg masła, 
  • 15 dkg deserowej czekolady (można dać gorzką, będą wówczas bardziej wykwintne), 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1 łyżka cukru waniliowego, 
  • 2 jajka, 
  • 170 ml mleka 

Wykonanie: 

Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka zmiksować z mlekiem. Wymieszać delikatnie z mąką i resztą składników, dodać roztopione masło i posiekaną drobno czekoladę i znowu wymieszać. 




Formę na muf finy wyłożyć papilotkami lać ciasto (jest dość rzadkie). Piec w temperaturze 180 st. C ok. 25 minut. Można polać roztopioną czekoladą i następnym razem przygotuję właśnie taką wersję Z podanego przepisu wyszło 14 muffinek. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz