czwartek, 14 maja 2020

Słodki podwieczorek: Torcik czekoladowy z burakiem

Ciasto marchewkowe, szczególnie najeżone bakaliami, jest jednym z moich ulubionych. Od dłuższego czasu przymierzałam się też do wypieku ciasta z buraka, ale zawsze coś mnie powstrzymywało. W końcu się zawzięłam i buraki zakupione na obiad, wykorzystałam też do ciasta. Wciąż zdecydowanie wolę wersję marchewkową, ale polecam to jako ciekawą propozycję, szczególnie, że ciasto robi się ekspresowo!

Torcik czekoladowy z burakiem

Składniki:
  • 1 obrany burak (20 dag),
  • 3 jajka
  • 200 ml oleju
  • 10 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku
  • 8 dag kakao
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • ewentualnie polewa i orzechy lub cukier puder

Wykonanie:

Buraka ugotuj, zmiksuj na gładką masę (ja utarłam na najmniejszych oczkach tarki). Jajka utrzyj z cukrem.Ucierając, dolewaj olej. 


Dodaj masę buraczaną, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oraz kakao, a na koniec rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj.




Tortownicę natłuść, wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz 35-40 min w temp. 180 st. Ozdób polewą i posiekanymi orzechami - ja wybrałam cukier puder.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz