wtorek, 22 września 2020

Coś na podwieczorek: Najlepsza szarlotka

Skoro jesień, to i szarlotka. Najlepsza taka bez zbędnych dodatków, jak rodzynki czy orzechy, ewentualnie z cynamonem (dla mnie koniecznie z cynamonem). Podstawa to jabłka i kruche ciasto. Lekko kwaskowe nadzienie w połączeniu ze słodyczą ciasta to zdecydowanie smak, który uwodzi. 

Najlepsza szarlotka 

Składniki na kruchy spód: 

  • 200 g mąki 
  • 50 g cukru pudru 
  • 100 g masła/ margaryny 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 
Nadzienie
  • 1,5 kg jabłek, obranych i wydrążonych (waga po obraniu) 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • łyżeczka masła 
  • sok i skórka starta z 2 cytryn 
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 

Wykonanie: 

Małą formę prostokątną lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. 

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. 

Następnie rozwałkować dostosowując do wymiarów spodu formy. Przełożyć do niej i schłodzić jeszcze ok 30 minut w lodówce. 

Jabłka pokroić w dość dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. W garnku umieścić wodę, cukier, skórkę z cytryn i połowę jabłek. Całość doprowadzić do wrzenia, dodać masło, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 20- 25 minut, aż jabłka się rozgotują. Następnie dodać pozostałe jabłka i gotować jeszcze 10 minut. 


Prażone jabłka odstawić do wystudzenia. 

W tym czasie zrobić kruszonkę, rozcierając w palcach składniki na nią. 

Na kruchy spód równomiernie wysypać kaszę. Nadzienie jabłkowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i przełożyć na ciasto. Całość posypać kruszonką. 


Piec 60- 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (do zrumienienia). 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza