wtorek, 15 czerwca 2021

Coś słodkiego: Ciasto Zebra

Ciasto zwane popularnie zebrą z uwagi na czarno-biały wygląd to smak mojego dzieciństwa, choć mnogość przepisów i stylów wykonania sprawia, że równie często spotkać go można pod nazwą: marmurek.

Niezależnie od tego, jak go nazwiemy, jest naprawdę wyborne, wilgotne i co najważniejsze - robi się go błyskawicznie. 

CIASTO ZEBRA

Składniki:
  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody (najlepiej wody gazowanej)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.

Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.

Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany.


Ciasto podzielić na dwie części: do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.

Tortownicę o średnicy 26 cm (lub keksówkę) wysmarować margaryną i posypać bułką tartą (ja wyłożyłam papierem). Wlewać na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka. Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz