niedziela, 14 listopada 2021

Słodki podwieczorek: Czekoladowe ciastka z M&M’s

Te ciasteczka planowałam zrobić już dawno, kojarzą mi się bowiem z dzieciństwem i popularnymi lentilkami, przywożonymi z Czechosłowacji. Nigdy się jednak nie składało, żebym mogła podzielić się z wami przepisem - a to robiłam je na szybko i nie zrobiłam ani jednego zdjęcia, a to zjadłam lentilki, zanim zrobiłam ciastka, a to zjadłam ciastka zanim zrobiłam zdjęcie. Wczoraj jednak pełna mobilizacja, bo w pieczenie wciągnęłam Klarę. A z takim pomocnikiem wszystko piecze się lepiej:-)

Czekoladowe ciastka z M&M’s

Składniki:
  • 100g masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szkl  cukru 
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 1 szkl mąki pszennej 
  • 3 łyżki ciemnego kakao 
  • 60g M&M’s lub lentilet (u mnie draże z popularnej sieci z owadem w kropeczki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • około 70g M&M’sów do ozdoby

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Dodać jajko i ucierać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Do maślanej masy dodać mąkę z kakao i szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać M&M’sy i wymieszać. 

U mnie ciasto wyszło lekko klejące, dlatego do wykładania na blachę użyłam łyżki i łyżeczki, można też formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Pomiędzy ciasteczkami należy zachować spore odstępy. W każde ciastko delikatnie wcisnąć jeszcze po 3-4 czekoladowe cukierki na wierzch.

Mały pomocnik


Ciasteczka piec w temperaturze 170stC na funkcji termoobieg przez około 13-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.





2 komentarze: