czwartek, 2 grudnia 2021

Słodki podwieczorek: Ciasto drożdżowe nocne

Wiele osób żywi przekonanie, że ciasto drożdżowe jest niezwykle pracochłonne, że potrzeba mnóstwo siły, by je wyrobić, tymczasem nic bardziej mylnego. To, według poniższego przepisu udaje się zawsze, a ponadto można go wykonać zarówno z owocami, jak i z dżemem czy powidłami.

Ciasto drożdżowe nocne

Składniki (na blachę 20 cm x 30 cm):

Wieczór przed pieczeniem ciasta
  • pół szklanki oleju (100 g)
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • cukier wanilinowy (16 g)
  • 3 jajka
  • 50 g drożdży świeżych lub 1 opakowanie drożdży suszonych (7 g)
Wykonanie:
Do misy  wlewamy olej i mleko. Następnie dosypujemy sól, dodajemy cukier i cukier wanilinowy oraz całe jajka. Na koniec dodajemy na wierzch pokruszone drożdże (lub wsypujemy suszone).
Składników nie mieszamy, całość w takiej postaci jaka powstała po dodaniu wszystkiego przykrywamy ściereczką i zostawiamy na całą noc na blacie.



Następnego dnia rano
  • 3 pełne szklanki mąki typ 500-550 (500 g)
  • 1 kg jabłek / dżem / powidła (u mnie powidła śliwkowe i dżem jabłkowy)
Wykonanie:
Do miski ze składnikami dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno być dosyć rzadkie, tak, by bez problemu wyłożyć go na blaszkę wyłożoną papierem. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut, a w tym czasie możemy przygotować kruszonkę.


Przepis na kruszonkę do ciasta drożdżowego

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej (150 g)
  • pół kostki masła (100 g)
  • 1/2 szklanki cukru (100 g)
Wykonanie:
Wszystkie składniki kruszonki umieszczamy w misce. Następnie zagniatając dłońmi rozcieramy masło do chwili gdy utworzą się małe grudki. Skład kruszonki można modyfikować, dodając w razie potrzeby więcej cukru czy mąki. Można również dodać nieco kokosu.

Kiedy kruszonka jest gotowa, ciasto delikatnie posypujemy tartą bułką lub  kaszką manną. Następnie wykładamy owoce/dżem. Na to równomiernie rozkruszamy posypkę (kruszonkę).


Następnie piekarnik nastawiamy na 180 st C. (grzałka górna i dolna) i po mniej więcej 5 minutach od włączenia wstawiamy ciasto.

Ciasto drożdżowe nocne pieczemy przez 50 – 60 minut lub do chwili, gdy wetknięty w środek patyczek wychodzi suchy. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz