czwartek, 28 lipca 2022

Słodki podwieczorek: Ciasto z porzeczkami

Co prawda pogoda nie sprzyja zbiorom owoców, ale porzeczki w tym roku obrodziły dość dobrze. A że zapasy dżemu mamy jeszcze ubiegłoroczne, to tak naprawdę przeznaczamy je na kompoty i ciasta. Dziś proponuję wam jedną z wersji ciasta porzeczkowego, bardzo łatwego, wilgotnego i naprawdę pysznego.


Ciasto z porzeczkami

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 średnie jajka
  • około pół szklanki cukru
  • pół kostki masła 
  • 100 g sera twarogowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pełna szklanka porzeczek

Wykonanie:

Forma do pieczenia: mała keksówka o wymiarach 12 x 25 cm lub tortownica o średnicy do 22 cm.
Pieczenie: 180 stopni około 50 minut.

Jajka, twaróg i mleko wyjmij z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.

Porzeczki umyj i obierz. Nastaw piekarnik do 180 stopni.


Do misy miksera wbij trzy średniej jajka i wsyp ok. pół szklanki cukru.Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.

Pół kostki prawdziwego masła, przestudź, by nie było gorące.

Do miski z puchem jajecznym zacznij wlewać masło (lub ewentualnie olej w tej samej ilości co masło). Masło lub olej wlewaj cienką strużką, ubijając na wysokich obrotach. Dodaj też 100 gramów sera twarogowego (możesz użyć twarogu w kostce lub z kubełka). Wlej 1/3 szklanki mleka i po chwili wyłącz mikser.

Do miski wsyp mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia). Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką.

Do ciasta wsyp owoce i całość jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Gotowe do pieczenia ciasto przełóż do formy. Na wierzch ciasta porzeczkowego możesz jeszcze wyłożyć garść porzeczek.


Ciasto piecz około 50 minut. Po około 45 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz