czwartek, 1 stycznia 2015

Babka piaskowa cytrynowa i "Smak miłości"

Nowy Rok postanowiłam rozpocząć lekkim ciastem cytynowym. Przepis na niego zaczerpnęłam z najnowszej książki Agnieszki Maciąg „Smak miłości”.

fot. J.Gul


Babka piaskowa cytrynowa
Składniki:
250 g mąki pszennej,
250 g masła,
250 g cukru pudru,
4 jajka od „szczęśliwych kur”,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 cytryna – wyciśnięty sok oraz starta skórka,
10 g proszku do pieczenia,
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (ja zrezygnowałam z tego dodatku),
szczypta soli morskiej

fot. J.Gul


Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180 st.C.
Ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Przełóż do innej miski. Utrzyj masło z żółtkami, a następnie dodaj cukier puder, cukier waniliowy, sok wyciśnięty z cytryny oraz skórkę pomarańczową. Wsyp mąkę i wymieszaj.
Ostrożnie dodaj ubitą pianę i całość delikatnie wymieszaj.
Przełóż masę do dobrze wysmarowanej masłem, podłużnej foremki keksowej i piecz 1 godzinę. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy wewnątrz ciasto już jest suche.

SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz