poniedziałek, 5 września 2016

Słodki podwieczorek: Łatwe ciasto ze śliwkami

Wrzesień to czas śliwkowych specjałów. Dziś w słoikach pysznią się już dorodne ich połówki, powidła już drugi dzień stoją na piecu (tak, rodzice posiadają jeszcze to mało ekologiczne cudo opalane węglem), w piekarniku – piecze się szybkie ciasto ze śliwkami. Z tych owoców, które już nie zmieściły się do słoika…

Teraz tylko czas na cynamonową herbatą lub kawę z kardamonem i jesień uważam za rozpoczętą.



Łatwe ciasto ze śliwkami

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • pół kostki margaryny,
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • czubata łyżka proszku do pieczenia
  • 1 kg węgierek
  • pół szklanki cukru pudru

Wykonanie: 

Margarynę roztopić. Wsypać cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wbić jaja i starannie wymieszać łyżką. Wylać ciasto na tortownicę o średnicę 22-24 cm starannie wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Na wierzchu równomiernie rozłożyć wydrylowane śliwki przecięciem do góry. Piec w temperaturze 180-190st.C, aż ciasto się zarumieni i zacznie odstawać od brzegów formy. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.


fot. J.Gul

fot. J.Gul


SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Mmm, wygląda ciekaawie. Moja mama dodaje do tego masę z budyniu i bodajże śmietany na wierzch i posypuje ją kawałkami ciasta (rwanymi albo tartymi)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, ta wersja wykwintna i na bogato też mi się podoba. Następnym razem wypróbuję z budyniem śmietankowym, albo waniliowym na powierzchni:-)

      Usuń
  2. Uwielbiam to ciasto, a tak dawno nie jadłam. Koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię śliwki, dlatego kiedy przychodzi na nie sezon, staram się ich używać jak najczęściej, również w ciastach:-)

      Usuń