niedziela, 18 września 2016

Łatwe pralinki kokosowe

Uwielbiam słodycze w każdej postaci, zarówno ciasta pieczone, torciki na zimno, jak i wszelkiego rodzaju ciasteczka, musy czy babeczki. Wydarzenia ostatnich miesięcy, do tego mocne postanowienie poprawy, czyli drastycznego ograniczenia cukru i białej mąki, skłoniły mnie do kulinarnych eksperymentów. Dziś wyrazem tych poszukiwań są kokosowe pralinki, choć myślę, że kiedy będę robiła je po raz kolejny, do obtoczenia zastosuję kakao.

Łatwe pralinki kokosowe

Składniki:
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 ml mleka kokosowego (z puszki)
  • 10-12 daktyli bez pestek
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych do obtoczenia

Wykonanie: 

Blendujemy kokos, daktyle, mleko kokosowe, aż uzyskamy zwartą plastyczną masę. Z masy lepimy kulki, każda obtaczamy w wiórkach kokosowych. Przechowujemy w lodówce.

fot. J.Gul

Uwaga! Dziś robiłam pralinki zgodnie z przepisem, ale od razu po zblendowaniu  masa jest nieco klejąca. Dlatego myślę, że lepiąc kulki po raz kolejny, schłodzę masę nieco w lodówce i dopiero uformuję pralinki. 


fot. J.Gul



SMACZNEGO!

8 komentarzy:

  1. Ale smacznie wyglądają :) Uwielbiam wiórki kokosowe, mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są aksamitne i bardzo szybko się je robi. Czuję, że na stałe zagoszczą w moim domu. Zachęcam do tych pyszności:-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Polecam - serce moje i moich domowników już podbiły. I to pomimo początkowego sceptycyzmu dotyczącego braku cukru i czekolady:-)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Polecam! Przyznam, że sięgnęłam o ten przepis z powodów zdrowotnych, ale z takim pralinkami nawet rezygnacja z pewnych grup pokarmów nie jest straszna:-)

      Usuń
  4. Na pewno są pyszne, jednak ja nie lubię smaku kokosu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coraz mocniej wdrażam się w temat "zdrowych" słodkości, mam nadzieję zatem, że już niebawem zaproponuję coś, co będzie odpowiadało ci smakowo:-)

      Usuń