niedziela, 23 października 2016

Ciasto ze śliwkami

Kiedy słońce przebija się przez gałęzie, pod nogami szeleszczą opadłe, kolorowe liście, zaś w torbie pysznią się soczyste śliwki nie pozostaje nic innego, jak tylko rozsmakować się w tej jesieni i … w aromatycznym cieście. 
Z racji tego, że od piątku jestem w posiadaniu niezwykle oryginalnej książki kucharskiej, postanowiłam wypróbować zawarte w niej przepisy. Wybór nie mógł paść na nic innego, jak tylko na ciasto ze śliwkami - miękkie, wilgotne, aromatyczne, uwodzące swoją delikatnością. Jesteście ciekawi z jakiej książki pochodzi przepis? To "Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji" autorstwa Joanny Furgalińskiej.

CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Składniki:
  • 50 dag cukru,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 25 dag cukru,
  • 1 paczka cukru waniliowego,
  • 15 dag masła,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki śmietany do zupy,
  • 80 dag śliwek,
  • cukier puder do posypania.

Wykonanie:

Masło rozpuścić i wystudzić. Jaja ubić z cukrami, a następnie wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Masło i śmietanę dodaj do ciasta, wymieszaj. Śliwki umyj i wypestkuj. Ciasto przełóż do formy, śliwki ułóż luźno, przecięciem do góry. Piecz godzinę w 170 st. C.
Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.



6 komentarzy:

  1. Przepis wykorzystam, prosto i szybko, a co najważniejsze - smacznie. :) Śliwki można zamienić z innymi owocami, które akurat mamy pod ręką, choćby brzoskwinie czy słodziutkie jabłka. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. W weekend planuję wersję z jabłkami i cynamonem. A co do książki - przepadłam. Już wyszukałam sobie przepis na keks i pierniczki, w najbliższym czasie będę robiła próbę generalną przed świętami.

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie ja jednak nie umiem nic zrobić w kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam tę książkę (recenzja już niedługo). Każda czynność pokazana jest w kolejności na obrazku. Moja mama stwierdziła, że to kuchnia dla początkujących i chyba coś w tym jest, za to przepisy wspaniałe!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Jest pyszne. Próbowałam również w wersji z jabłkami i brzoskwiniami - każda jest dokoskonała!

      Usuń