niedziela, 8 lipca 2018

Placek z wiśniami

Ostatni dzień urlopu warto zacząć aktywnie tak, by płynnie przejść do pracowitej rzeczywistości. Mimo iż na wyjeździe lubię poznawać nowe smaki i kosztowałam pysznego ciasta w słynnej Rybaczówce w województwie Małopolskim, to jednak brakowało mi smaku własnego, domowego ciasta. Dlatego dziś już od rana z mojej kuchni dolatywał aromat wanilii, a sok z wiśni malowniczo osiadł nawet na nosku Meridy. Tak właśnie powstał szybki i bardzo łatwy placek z wiśniami. Smacznego!

Placek z wiśniami 


Składniki: 

  • 3 szkl mąki, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 jajka 
  • 1 szkl cukru 
  • 1 op. cukru waniliowego 
  • po ½ szklanki oleju i mleka 
  • 1,5 szklanki wiśni bez pestek 
  • cukier puder 

Kruszonka: 
  • 1 szkl mąki 
  • ½ szkl cukru 
  • 10 dag masła 
  • aromat 

Wykonanie 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrami. Dodajemy olej i mleko, miksujemy. Wsypujemy mąkę, mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia (25 na 35 cm blacha). 

Wciskamy lekko wiśnie. 



Zagniatamy składniki kruszonki (ja przygotowuje ją w pierwszej kolejności). Powstałe ciasto rwiemy palcami i rozkładamy na owocach. 


Pieczemy placek 55-60 min w 180 st.C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz