sobota, 8 września 2018

Szybkie ciasto z owocami

Czasami niespodziewany telefon od zapowiadających się z wizytą znajomych może skutkować paniką, szczególnie, jeśli jesteśmy dopiero przed większymi zakupami, a nasza lodówka świeci pustkami. I choć zawsze staram się trzymać w niej lody, a w szafce coś słodkiego, to jednak – pozostając zatwardziałą tradycjonalistką – nie wyobrażam sobie, by do kawy zabrakło własnoręcznie upieczonego ciasta. To szybkie ciasto z owocami jest doskonałym rozwiązaniem, kiedy nie mamy czasu na planowanie wymyślnych deserów. Ja użyłam świeżych owoców, ale równie dobrze mogą być z kompotu (te należy odsączyć) bądź mrożone. Smacznego!


Szybkie ciasto z owocami

Składniki: 
  • 250 g masła
  • ¾ szkl cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody
  • 2 jajka
  • śliwki, jabłka (czy inne owoce)
  • cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

Masło roztopić w garnku. Dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać – ważne, aby masło z cukrem się nie zagotowało. Zestawić z ognia i odstawić na bok, żeby masa lekko przestygła. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka i wodę. Wszystko razem zmiksować. 

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie połączyć z masą. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Dno wykleić papierem do pieczenia, brzegi posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Wierzch wyrównać i ułożyć na nim pokrojone owoce.



Piec ok. 50 minut w temp. 180 st.C na złoty kolor. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta z owocami! :)
    Na pewno skorzystam z przepisu tym bardziej, że mam zapowiedzianą wizytę gości.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - jest pyszne, delikatne i szybko się robi;-)

      Usuń