niedziela, 21 października 2018

Szarlotka z kokosem

Nie jest to co prawda przepis na szarlotkę, który obiecałam wam w poprzednim wpisie, ale zabłąkane w czasoprzestrzeni zdjęcia ciasta, które piekłam w pracy w ubiegłym tygodniu. Połączenie jabłek i kokosowej bezy okazało się być rewelacyjne, choć osobiście za bezą nie przepadam. To słodkie ciasto znalazło jednak wielu amatorów i rozeszło się tak szybko, że nawet nie starczyło na tyle, żeby spokojnie delektować się drugim kęsem. Nie starczyło też na to, by ostatecznie ocenić, czy bardzo mi smakuje i jeszcze kiedyś go zaserwuję, czy jednak przepis będzie nieco niewykorzystany, bowiem po raz kolejny po niego nie sięgnę. Oceńcie sami, jak Wam smakuje;-)


Szarlotka z kokosem 

Ciasto jasne: 
  • 2 szkl mąki 
  • ¾ szkl cukru 
  • 1 szkl mleka 
  • ½ kostki margaryny 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Ciasto ciemne: 
  • 3 jajka 
  • ½ szkl cukru 
  • ½ szkl mąki 
  • 2 łyżeczki kakao 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa kokosowa: 
  • 3 białka 
  • 100 g cukru 
  • 150 g wiórków kokosowych 
  • 1 kg winnych jabłek 

Wykonanie:

W gorącym mleku rozpuścić margarynę, dodać mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Przestudzić, dodać jajka i wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka. 


Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z kokosem. Masę kłaść porcjami na jabłkach. 


Zrobić ciemne ciasto. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka z cukrem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, lekko wymieszać. Wylać na wierzch. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min w 180 st.C. Po upieczeniu można polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz