wtorek, 29 stycznia 2019

Ciasteczka owsiane

Mimo iż okres karnawału kojarzy się raczej z bardziej kalorycznymi słodkościami (oj, te faworki i oponki), to jednak niekiedy warto schrupać coś zdrowszego i pozostać na fali fit. Taką słodką przekąską, idealną nie tylko do popołudniowej kawy, są ciasteczka owsiane. Sekret ich smaku polega na dokładnym dopasowaniu do siebie i swoich gustów – mogą być z kawałkami czekolady, żurawiną, suszonymi owocami i tym, co nam podpowiada fantazja. Ja dosypałam nieco posiekanych orzechów włoskich, wiórek kokosowych i rodzynek. Smacznego! 


Ciasteczka owsiane 

Składniki: 
  • 25 dag płatków owsianych (2,5 szklanki) 
  • ½ szklanki cukru 
  • 10 dag masła 
  • 2 jajka 
  • inne składniki według smaku 


Wykonanie: 

Płatki wsypać na suchą patelnię i zrumienić na złoty kolor, mieszając cały czas. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. 

Przestudzone płatki wymieszać z cukrem, żółtkami, masłem i pianą ubitą z białek, dodać np. posiekaną czekoladę czy inne składniki. 

Uformować kopczyki na blasze wyłożonej papierem. Piec około 10 min, aż się zarumienią. 





6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasteczka:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie fit ciasteczka lubię i czasem piekę, dodaję jeszcze bananów :) I np. rodzynek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z bananami jeszcze nie próbowałam. Dziękuję za inspirację :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam ciasteczka owsiane, mam nawet przepis na takie przepyszne z orzechami i żurawiną, palce lizać!

    Z e-BOOKIEM POD RĘKĘ

    OdpowiedzUsuń