wtorek, 5 marca 2019

Orzechowa szarlotka

Dziś miał być torcik galaretowy, ale z braku żelatyny musiała nastąpić nagła zmiana planów. Tym sposobem dziś na stole prezentuje się orzechowa szarlotka – pachnąca, czekoladowa i wypełniona chrupiącymi orzechami. Idealna do czarnej mocnej kawy na wtorkowy podwieczorek. Smacznego! 

Orzechowa szarlotka 

Składniki: 
  • 1,8 jabłek 
  • 400 g gorzkiej czekolady 
  • 250 g masła 
  • 7 jaj 
  • 250 g orzechów włoskich 
  • 1 szkl cukru 
  • 2,5 szkl mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 ml śmietanki kremówki 

Wykonanie: 

Masło 300 g czekolady pokruszyć na kawałki, przekładamy do rondla i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. 

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy do mąki razem z czekoladą, miksujemy na gładkie ciasto. Prostokątną, dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki. Owoce wciskamy w ciasto i wierzch posypujemy pozostałymi orzechami. Pieczemy 40-45 minut w 175 st.C. Studzimy. 

W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy pozostałą czekoladę, rozpuszczamy. Polewą dekorujemy ciasto.


1 komentarz: