poniedziałek, 16 września 2019

Ciastka serowe z jabłkami

Ostatnie już jabłka na jabłonce, a także ostatnie tygodnie przed porodem natchnęły mnie, by wykorzystać nieco wolnego czasu i zaszaleć w kuchni. Tym bardziej, że IG wypełnił się słodkościami z udziałem jabłek i śliwek, od których aż ślinka cieknie. Dlatego też w niedzielny poranek powstały ciasteczka z jabłkami. Tego, że w niedzielny wieczór już ich nie było, nie muszę dodawać… 


Ciastka serowe z jabłkami 

Składniki: 
  • 300 g mąki pszennej, 
  • 250 g sera białego (ja dałam półtłusty), 
  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • 200 g masła (zimne i pokrojone w kostkę), 
  • 3 jabłka (obrane i pokrojone w cienkie plasterki) 

Wykonanie: 

Ser przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić jak na ciasto kruche. Owinąć folią i schłodzić min. 0,5 h w lodówce. 



Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Na połówce kółka umieścić plasterek jabłka, lekko zlepić brzegi zlepić (jabłka można posypać cynamonem). Układać na blaszce wyłożonej papierem. 


Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 st.C ok.20 minut, do lekkiego zrumienienia. 


Pospać cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi ok.50 sztuk.



2 komentarze: