niedziela, 7 czerwca 2020

Słodki podwieczorek: Babeczki z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, dlatego dziś nie mogłam się obejść bez słodkich wypieków. Tym razem postawiłam na babeczki. W wersji oryginalnej miały być z borówkami, ale truskawki okazały się godnie je zastępować. 


Babeczki z borówkami (truskawkami)

Składniki: 
  • 1 ½ szklanki borówek amerykańskich (ja dałam 1 szklankę truskawek) 
  • 2 szkl mąki pszennej 
  • ½ szkl cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 jajka 
  • ½ szkl mleka 
  • 100 ml roztopionego masła 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 2 szczypty soli 

Wykonanie: 

Przygotowujemy blachę do pieczenia babeczek, wykładając jej wgłębienia papilotkami do pieczenia. 


Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C 

W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre. Następnie łączymy je razem, na końcu dodając borówki (pokrojone truskawki). 



Napełniamy papilotki ciastem do ok. ¾ ich wysokości i pieczemy 25 minut. 






Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz