czwartek, 28 lipca 2022

Słodki podwieczorek: Muffinki czekoladowe

Jestem łasuchem, choć dość wybrednym. Nie ma dla mnie nic lepszego, niż kawałek domowego ciasta. Wolę też kawałek jabłecznika czy sernika od muffinek, ale te w czekoladowej wersji są naprawdę dobre, a przy tym bardzo łatwe do wykonania. Można do nich dodawać również różne składniki, np. posiekaną czekoladę (również białą), wrzucić kawałek pralinki czy owoce.

Muffinki czekoladowe

Składniki:

  • 2 szkl mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl oleju
  • 1 szkl mleka

Wykonanie:

Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno mieszamy mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy aż do połączenia składników (nie dłużej).

Do masy dodajemy pokrojoną na małe kawałki czekoladę.

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 st.C. Nakładamy ciasto do foremek na muffinki. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz