sobota, 22 sierpnia 2015

Literackie smaki: Placek Trzech Króli zwany też plackiem Dwunastej Nocy

Czy można już latem przygotowywać się do świąt? Dlaczego nie, szczególnie kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, a ostatnie owoce zostały skonsumowane o poranku. Można wówczas skorzystać z pomysłów Mary Poppins i przygotować jej wyśmienity placek, choć przyznam, że w wersji sierpniowej został pozbawiony fasolki. Duży atut, oprócz delikatnego smaku, to krótki czas przygotowania. Minus – czas przetrwania ciasta. Minęły 3 godziny od chwili wyjęcia go z pieca, a po popołudniowej kawie zostało po nim wspomnienie…


Składniki:
250 g miękkiego masła;
1 szkl cukru;
4 jajka;
2 łyżki mleka;
3 szkl mąki;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1 ziarnko suszonej fasoli
fot. J.Gul
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st.C.
Utrzyj cukier z masłem na jednorodną puszystą masę. Roztrzep jajka z mlekiem i dodawaj stopniowo do masła z cukrem. Ucieraj dalej, dodając małymi porcjami mąkę.
Wyłóż masę delikatnie łyżką do przygotowanej blachy (użyłam tzw. „keksówki”). Wetknij do ciasta fasolkę. Piecz przez godzinę i kwadrans.
Ostudź na kratce.
Postanowiłam skropić ciasto lukrem, choć użyłam niewielkie jego ilości, bowiem wśród domowników nie cieszy się on popularnością.

fot. J.Gul

fot. J.Gul


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz