sobota, 27 lutego 2016

MOUSSE AU CHOCOLAT FACILE, czyli łatwy mus czekoladowy

Czekolada to przysmak, który Tygrysy lubią najbardziej. Dla tych jednak, którzy (podobnie jak ja), rzadko wybierają jej tradycyjną postać, czyli tabliczkę, mam niezwykłą propozycję, która kusi i uwodzi – Mousse Au Chocolat Facile, czyli łatwy mus czekoladowy, inspirowany książką „Sekrety francuskiej kuchareczki”.

Według autorki pochodzenie tego musu jest niejasne, pewne jest natomiast, że został stworzony w XVIII wieku i można go znaleźć w dziewiętnastowiecznych książkach kucharskich.

fot.J.Gul

MOUSSE AU CHOCOLAT FACILE

Składniki:
  • 200 g posiekanej gorzkiej czekolady;
  • 6 jajek;
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Postaw rondel na małym ogniu i roztop czekoladę. Rób to powoli, regularnie mieszaj, żeby się nie przypaliła i nie przywarła do rondla. Zdejmij rondel z ognia.

Oddziel białka od żółtek. Powoli dodawaj żółtka do czekolady, za każdym razem dobrze mieszając.

Ubij białka na sztywno. Delikatnie wmieszaj białka do czekolady z jajkami. 

Przelej do pucharków i odstaw przynajmniej na 4 godziny. Jedno jest pewne – dłużej z pewnością nie wytrzymasz!

fot. J.Gul
Autorka proponuje dodać do musu likieru lub mięty, dla mnie jednak mus jest idealny. Następnym razem pokryję jego powierzchnię gorzkim, dobrym kakao.

fot. J.Gul


SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, jest przepyszny, lekki i - co najwazniejsze - czekoladowy!

      Usuń
  2. Taki prosty przepis, a wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie! Teraz jednak czeka, aż domownikom się znudzi, bym mogła znów coś nowego wypróbować. Teraz jak pytam, co przygotować na deser, to pada jedna odpowiedź - mus czekoladowy:-)

      Usuń