niedziela, 25 września 2016

Słodki podwieczorek: Ciasto jogurtowe

Piękna jesienna pogoda nie zachęca do siedzenia w domu i oddawania się kulinarnym szaleństwom. Dlatego dziś zmuszona byłam postawić na szybkie ciasto, zawierające dodatkowo ograniczoną ilość kalorii. Wykorzystałam przepis na ciasto jogurtowe, który dostałam od mojej koleżanki, choć ona piecze z niego babeczki. Najwspanialsze jest w nim to, że można go w dowolny sposób modyfikować – jadłam go już z owocami, z pokruszoną czekoladą oraz z drażetkami. Dziś sięgnęłam po kakao, choć kolejnym razem chyba zdecyduje się na wrzucenie do ciasta pokruszonych pralinek.

Ciasto jogurtowe

Składniki:
  • 2 kubeczki jogurtu naturalnego po 150 g (puste kubeczki służą do odmierzania składników)
  • 2 jaja
  • 2 kubeczki cukru (ja dodałam jeden)
  • 1 łyżeczka cukry waniliowego
  • niepełny kubek oleju roślinnego
  • 4 kubeczki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia



Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Olejem roślinnym nasmarować tortownicę o średnicy 25 cm lub podłużną foremkę do pieczenia. Ostrożnie wymieszać jogurt, jajka, cukier, wanilię i olej. W drugiej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać suche składniki do mokrych, mieszać ostrożnie, aż się połączą.
Piec 35 min, następnie kontrolnie nakłuć patyczkiem.



SMACZNEGO!

2 komentarze: