czwartek, 10 listopada 2016

Keks

Delikatne, lekko wilgotne ciasto w połączeniu z kandyzowanymi owocami, rodzynkami, daktylami…
To musi być oczywiście keks, który pojawia się u mnie na stole przy różnych okazjach, w tym z racji świąt (zarówno Bożego Narodzenia, jak i Wielkanocnych). 
Dziś, w ramach zmagań urlopowo-kuchennych i testowania menu na wigilijny stół, znów sięgnęłam po książkę „Polska kuchnia Rozsmakuj się w tradycji”. Jestem pewna, że to właśnie ten wariant ciasta pojawi się za dwa miesiące podczas wigilijnej kolacji!

Keks

Składniki:
  • 15 dag masła
  • 5 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • 30 dag mąka pszenna
  • ½ paczki proszku do pieczenia
  • 1 paczka cukru pudru
  • orzechy, migdały, kandyzowane owoce, rodzynki

Wykonanie:

Masło utrzeć na pulchną masę. Stale ucierając, dodawać kolejno jajka. Dodawać powoli cukier i mąkę; ucierać, aż masa będzie puszysta. Bakalie posiekać, wymieszać z łyżką mąki i dodać do ciasta. Masę wlać do formy natłuszczonej i obsypanej bułką. Piec ok. godzinę w 180 st.C.

Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem (ja posmarowałam podgrzaną konfiturą brzoskwiniową). 


SMACZNEGO!



4 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie, przepis wypróbuję, rodzinka będzie zadowolona. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tą książką podpisałam na siebie wyrok - rodzinka zażyczyła sobie wypróbowania każdego z zawartych tam ciast. Jak na razie się nie zawiodłam, a keks tylko potwierdził uniwersalność przepisów. Jest pyszny, polecam!

      Usuń
  2. W tym roku nie piekłam jeszcze keksu, jak dobrze, że mi przypomniałaś:) Mniam:)

    OdpowiedzUsuń